Irak naročil veliko serijo ruskih tankov T-90

by Urednik

VREDNOST RUSKIH TANKOV NAJ BI PRESEGLA 1 MILIJARDO DOLARJEV

Irak se je odločil za nakup velike serije ruskih glavnih bojnih tankov T-90, dobave pa naj bi se začele že v letošnjem letu, je sporočil vodja ruskega oddelka za vojaško tehnično sodelovanje Vladimir Kozhin.

Rusija je tako tudi uradno potrdila, da bo Iraški vojski dobavila tanke T-90. Skrivnost pa še vedno ostajata število tankov in vrednost pogodbe. Kozhin je na to temo dejal le: “To je velika pogodba za veliko serijo tankov T-90. Ne morem navesti točne vsote, število tankov je veliko.«

Skupni znesek pogodbe bi lahko po mnenju analitikov presegel milijardo ameriških dolarjev, kar je velika stvar za rusko korporacijo Uralvagonzavod, ki proizvaja tanke T-90. Že v eni od prejšnjih novic so pri Uralvagonzavodu sporočili, da načrtujejo Iraški vojski v letu 2017 dobaviti 73 tankov T-90S / SK. Glede na novo pogodbo pa naj bi šlo za nekaj sto dodatnih tankov.

Glavni bojni tank T-90S

T-90S je izboljšana verzija glavnega bojnega tanka T-90, ki ima povečano ognjeno moč, mobilnost in zaščito. Razvili so ga po zahtevah držav v Aziji, največji kupec pa je Indija. Glavna oborožitev tanka T-90S je gladkocevni top 2A46M 125 mm, stabiliziran v dveh oseh in opremljen s toplotno oblogo. Posodobljeni glavni bojni tanki T-90S so opremljeni z močnejšim dizelskim motorjem z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom (840/1130KM), ki omogoča, da doseže najvišjo hitrost nad 60 km/h na cesti in do 45 km/h po terenu.

Tankom T-90S je proizvajalec Uralvagonzavod prenovil tudi kupolo, skupaj s posodobljenim topom 125-mm, dodal nov sistem za nadzor ognja, navigacijo in komunikacijske sisteme ter daljinsko upravljan 7,62-mm mitraljez. Prav tako so povečali stopnjo zaščite z dodatnim eksplozivno reaktivnim oklepom.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki