Iraška vojska bo dobila 250 oklepnih vozil MRAP iz ameriških zalog v Kuvajtu

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA BO ODPISALA ŠE 250 PROTIMINSKO ZAŠČITENIH VOZIL

Iraška vojska bo dobila prvo serijo 250-ih ameriških protiminsko zaščitenih oklepnih vozil (MRAP – Mine Resistant Ambush Protected vehicle), s katerimi naj bi okrepili svoje sile v boju s pripadniki militantne skupine Islamska država (ISIS).

ZDA so sicer Iraške varnostne sile že v letu 2011, ob odhodu Ameriške vojske iz Iraka, opremile z večjim številom rabljenih ameriških MRAP-ov, vendar je ISIS številne zasegel med ofenzivo v severnem Iraku junija 2014, nato pa so jih veliko uničili med kasnejšimi zračnimi napadi koalicijskih letal. Zaenkrat še ni znano kdaj bodo Iračani dobili rabljena ameriška oklepna vozila s protiminsko zaščito, ki so sodelovala v misijah v Iraku in v Afganistanu (le v tej državi so jih uporabljali skoraj 13.000 od skupaj izdelanih 27.000 od leta 2007). Najverjetneje bodo Američani dobavili oklepnike iz zaloge 1500 MRAP-ov, ki so skladiščeni v Kuvajtu. Že jeseni 2014 so se pojavile informacije, da bodo ZDA okrepile Iraške varnostne sile s 225 vozili MRAP, kurdske vojake Peshmerge pa s 25-imi.

Američani opozarjajo, da so največja grožnja iraških varnostnih sil obcestne bombe in avtomobili bombe, prav z MRAP-i pa bi lahko zaščitili življenja iraških vojakov in prinesli zmago v boju proti Islamski državi.

Ni pa znano kaliko bodo Iračani odšteli za ameriške odvečne MRAP-e, vemo da jih je (bo) večina evropskih držav (vključno s Sloveniji, Hrvaško,…) dobila brezplačno oz. bodo plačale le potne stroške. Bo pa verjetno Irak moral odšteti zanje vsaj nekaj denarja, sodeč po nadaljnji izjavi, da so ZDA v letu 2014 Iraku v obliki vojaške pomoči prispevale za 300 milijonov USD orožja, opreme in usposabljanja.

Pomoč je vključevala 12.000 neprebojnih jopičev, čelade iz kevlarja in medicinske komplete, opremo za boj proti eksplozivnim telesom, kot tudi vzdrževanje vojaških vozil, usposabljanje za vzdrževanje tankov in helikopterjev. Združene države bodo v začetku leta 2015 Iraku dobavile tudi 10.000 jurišnih pušk M16A2.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos 

Povezani članki