Izrael razvija lasten artilerijski sistem nove generacije

by Urednik

ZAMENJAVA ZA AMERIŠKE SAMOVOZNE HAVBICE M109

Izraelsko obrambno podjetje Elbit Systems razvija nov popolnoma avtomatski artilerijski samovozni  sistem kalibra 155 mm/52 za ​​Izraelske obrambne sile (IDF), ki bo po letu 2023 zamenjal havbice M109.

O projektu je prvi poročal obrambni tednik Jane’s, ki se je skliceval na vir iz Elbita. Po poročilih novi samovozni artilerijski sistem, imenovan SIGMA, razvijajo po prvotni pogodbi v višini 125 milijonov dolarjev, objavljeni marca 2019. Novi samovozni artilerijski sistem, znan tudi kot “artilerijski sistem  prihodnosti”, temelji na platformi Oshkoshevega transportnega vozila Defense 10 × 10.

Izvedenec za oklepna in druga vojaška vozila Christopher F. Foss iz Jane’sa je opozoril, da bo platforma opremljena s popolnoma zaščiteno kabino, sistemom za jedrsko, biološko, kemično zaščito (NBC) in popolno klimatsko napravo za dvo ali tričlansko posadke.

Pred dvema letoma upokojeni general izraelskih obrambnih sil – IDF –  Udi Adam je dejal, da bo novi posel eden največjih in najbolj zapletenih načrtov javnih naročil v zgodovini izraelskih kopenskih sil. Po mnenju upokojenega visokega častnika, ki pozna to tehnologijo, želi IDF samovozni artilerijski sistem z visoko stopnjo ognjene moči, zato so na platformo ameriškega vojaškega kolesnega transporterja namestili 155-milimetrski top z 52 kalibri, ki lahko strelja v dosegu približno 40 kilometrov. Upokojeni visoki izraelski častnik je projekt “artilerijski sistem prihodnosti” opisal kot popolnoma avtomatiziran sistem tretje generacije, ki vključuje najnovejšo tehnologijo pri poveljevanju, vodenju, komunikacijah, računalnikih in obveščevalni službi.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki