Kako so talibani prišli do sodobnega ameriškega orožja?!

by Urednik

STINGERJI IZ KATARJA KONČALI PRI TALIBANIH V AFGANISTANU

Ameriški pisatelj Kenneth R. Timmerman v svoji novi knjigi “Temne sile: Resnica o tem, kaj se je zgodilo v Bengaziju” pojasnjuje, kako so se prizadevanja ameriške vlade za oborožitev libijskih upornikov izjalovila, orožje pa je pristalo v Siriji in kot kaže tudi v Afganistanu.

Potem ko je Obamova administracija v zameno za svojega vojaka Bowa Bergdahla, ki so ga ujeli so 30. junija leta 2009 v Afganistanu, talibanom izročila pet zapornikov iz Gvantanama, pa je vse bolj jasno, da ZDA talibanom ne daje njihovih poveljnikov, temveč tudi orožje, pojasnjuje Timmerman v knjigi, ki je izšla maja 2014 pri založbi Broadside Books.

Dokaz za to je tudi sestrelitev helikopterja CH -47 chinook Ameriške vojske 25. julija 2012 v provinci Kunar v Afganistanu, ki ga je zadel izstrelek talibanskih upornikov iz prenosnega protiletalskega sistema (MANPADS) FIM-92 stinger nove generacije, so pisatelju razkrile ameriške vojaške evidence in viri. Talibani so mislili, da so s sestrelitvijo transportnega chinooka ubili tudi vso posadko, vendar je pilotu uspelo zasilno pristati, le minuto za tem pa je helikopter eksplodiral. Manj kot 30 sekund za tem sta talibanski strelec in njegov tovariš že padla pod streli ameriških vojakov.

Naslednji dan je na kraj sestrelitve prišla ameriška za odstranjevanja ubojnih eksplozivnih sredstev prišli, da poberejo razbitine helikopterja CH -47 chinook. Pri tem so našli neeksplodirane dele rakete, ki so sestavni del le pri izstrelkih stinger. Med njimi so našli celo en delec na katerem je bila zapisana celotna serijska številka.

Celotna preiskava je po več mesecih pokazala, da je ameriška agencija predala prenosni protiletalski sistem  stinger v zadnjem času in ne izhaja iz časa sovjetske vojne v Afganistanu med leti 1979 in 1989. Poročilo o ameriškem prenosnem sistemu zračne obrambe FIM-92 stinger je doseglo najvišje položaje poveljstva Ameriške vojske v Afganistanu in je postalo vir mnogih špekulacij, vendar pa niso ukrepali. Zaradi vse bližjega zaključka ameriškega vojaškega posredovanja v Afganistanu namreč niso želeli demoralizirati zavezniške vojake z novico, da talibani posedujejo ameriško najnovejše orožje. Na roko jim je šlo tudi to, da v napadu na vojaški helikopter CH -47 chinook ni bilo smrtnih žrtev, prav tako pa tudi vladni uradniki niso javno objavili napada.

Ameriški helikopter CH-47 chinook

Timmerman v knjigi pojasni, da so mu njegovi viri v ameriških silah za specialne operacije izdali, da je  bil protiletalski raketni sistemi FIM-92 stinger, s katerim so talibani zadeli helikopter, del serije orožja, ki ga jeCIA predala Katarju v začetku leta 2011, ko je ameriško zunanje ministrstvo (State Department) pod taktirko Hillary Clinton poslalo orožje za sile, ki so se v Libiji borile proti Gadafiju.

Američani so prepričani, da je Katar dobavil med 50 in 60 raketnih sistemov FIM-92 stinger talibanom v začetku leta 2012, kot tudi dodatnih 200 raketnih sistemov SA-24 igla-S (kakršne ima tudi Slovenska vojska).

V Katarju pa bodo sedaj eno leto živelo izpuščenih pet talibanskih poveljnikov, ki so jih izpustili iz Gvantanama, predno jim omogočijo vrnitev v Afganistan. Timmerman se ob tem sprašuje, kako naj ZDA zaupajo Katarju “skrb” za zapornike, če pa Katar predaja ameriško orožje talibanom.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki