Kanada ni uspela s prodajo zastarelih tankov leopard 1

by Urednik

STARI KANADSKI TANKI NA POTI V MUZEJE IN NA STRELIŠČA?

Kanadska vojska je v zadnjih dveh desetletjih z glavnimi bojni tanki leopard 2 zamenjala starejše glavne bojne tanke leopard 1, ob tem pa se je izkazalo, da je za stare tanke težko najti kupca, zlasti zaradi omejitev, ki si jih je določila država sama.

Kanadska vojska se je sedaj odrekla ideji o prodaji svojih 50 odvečnih glavnih bojnih tankov leopard 1C2, ki so postali nepotrebni, potem ko so jih v oborožitev zamenjali s tanki leopard 2. Tiskovni predstavnik kanadskega obrambnega ministrstva Daniel Le Bouthillier je v izjavi dejal, da za zastarele tanke ni bilo mogoče najti nobenega kupca in zdaj razmišljajo o “alternativnih načinih uporabe”. Tako bo obrambno ministrstvo 11 tankov leopard 1C2 podarilo muzejem kot poklon kanadski vojaški zgodovini, medtem ko je usoda ostalih še neznana. Lahko da jih bodo uporabljali za tarče za tankovske posadke leopardov 2 na vojaških poligonih, možna pa je tudi razgradnja in prodaja za staro železo.

Pred meseci je Kanadska vojska poročala, da bodo odpisane tanke leopard 1 morda prodali Jordaniji, vendar so sodeč po nedavni izjavi obrambnega oddelka njihova prizadevanja v končni fazi propadla. Kanadski vojaški analitiki so ob tem opozorili, da je seznam potencialnih kupcev precej kratek zaradi kanadske politike, da ne prodaja orožja “problematičnim državam”.

Kanadska kopenska vojska ima trenutno v svoji oborožitvi 40 glavnih bojnih tankov leopard 2A6M, ki so jih v različicah 2A6 kupili od Nizozemske in nato nadgradili. Ob tem imajo še vedno tudi 60 tankov leopard 2A4+/2A4M, katere so rabljene kupili v več paketih od Nizozemske in Nemčije.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki