Katar načrtuje nakup 100 turških tankov altay

by Urednik

TURŠKO-“KATARSKI” TANKI TUDI ZA KATAR

Katar načrtuje nakup do 100 turških glavnih bojnih tankov altay, v prvi fazi pa naj bi bilo dobavljeno 40 tankov, je razkril Ali İhsan Yavuz, podpredsednik vladajoče turške Stranke za pravičnost in razvoj (AKP).

Yavuz je še povedal, da bo dobavljenih prvih 40 glavnih bojnih tankov altay za Katarsko vojsko opremljenih še z dizelskimi motorji  nemškega podjetja MTU, medtem ko naj bi bili vsi nadaljnji že z novim turškim motorjem, ki ga še razvijajo.

Glavni bojni tank altay, razvilo ga je podjetje Otokar, je zmagal na turškem razpisu za novi glavni bojni tank, nato pa so v letu 2018 podpisali pogodbo za proizvodnjo tankov z turško-katarskim proizvajalcem oklepnih vozil BMC.

Altay je sploh prvo v Turčiji zasnovano in izdelano oklepno bojno vozilo te vrste, za proizvodnjo tanka pa je imela država ponudbo treh domačih podjetij: BMC, FNSS in Otokar.

Program altay vključuje začetno serijo 250 tankov (naročeno novembra 2018), vendar bi se lahko število naročenih tankov altay za potrebe Turške vojske povzpelo na 1.000 enot. Ocena nabavne vrednosti enega tanka altay je dobrih 13 milijonov dolarjev.

BMC je v skupnem lastništvu Katarskega investicijskega sklada in Turškega sklada za varčevanje z depoziti (TMSF), katerega partner Ethem Sancak sedi v izvršnem odboru turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP). Februarja 2018 je BMC sporočil, da so zaposlili 200 inženirjev v programu lastnega razvoja motorja za tank altay (novi motor naj bi imel 1800 KM, sedanji nemški jih ima 1500 KM), kot dobavitelja pa sta se ponujala tudi ameriški Caterpillar in britanski Perkins.

Glavno orožje glavnega bojnega tanka altay je 120 mm top, ki ga izdeluje turška korporacija MKEK (Turška strojna in kemična korporacija – v državni lasti), modularna zaščita pa je proizvod turškega proizvajalca Roketsan. Načrtovana maksimalna hitrost z novim 1800 KM motorjem je ocenjena na 70 km/h.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki