Nemčija dovolila prodajo (švedskih) oklepnikov BMP-1 prek Češke v Irak

by Urednik

NEMŠKE OBLASTI DOVOLILE PRODAJO NEKDANJIH OKLEPNIKOV NDR

Nemčija je dala dovoljenje češkemu podjetju Excalibur Army, da Iraku proda 280 nekdanjih švedskih goseničnih oklepnih vozil BMP VOP-026. Te je Švedska vojska kupila od Nemčije v 1990-ih, pred tem pa so oklepnike BMP-1 uporabljali v Nemški demokratični republiki (NDR, Vzhodna Nemčija).

Nekdanje švedske goseničarje bo Iraški vojski (za boj proti Islamski državi) sicer prodalo češko podjetje Excalibur Army, nemške oblasti pa so dale dovoljenje za prodajo pod pogojem, da se njihova uporaba omeji le na ozemlju Iraka ali ob sodelovanju v mirovnih misijah ZN. Prodaja neki tretji državi pa bi terjala soglasje Berlina.

Novica o prodaji oklepnikov BMP-1 v Irak je že v začetku marca 2015 (članek spodaj) povzročilo žgočo razpravo na Švedskem, kjer lokalna zakonodaja prepoveduje dobavo orožja in vojaške opreme državam, ki sodelujejo v oboroženih spopadih.

Češko podjetje Excalibur Army je Nemčiji poslalo prošnjo za dovoljenje za prodajo BMP-1 Iraku že v letu 2013 in 2014. Pred dnevi pa je dovoljenja le prišlo, potem ko je generalni direktor za opremo, informacijsko tehnologijo in podpori na nemškem Ministrstvu za obrambo, general Benedikt Zimmer, podpisal odobritev prodaje oklepnikov BMP-1 za potrebe Iraške vojske.

V sredini 1990-ih je Švedska je kupila 441 goseničnih oklepnih vozil BMP-1, ki jih je do združitve Nemčije leta 1990 uporabljala Nemške demokratične republike. V letu 2006 je Švedska vojska vzela iz uporabe še preostalih 350 oklepnikov BMP-1 in jih dve leti kasneje prodala češkemu državnemu podjetje VOP CZ, ki se ukvarja s popravilom civilnih in vojaških vozil. Češko podjetje VOP CZ naj bi oklepnike uporabilo za rezervne dele za vozila Češke vojske, vendar jih je kasneje prodalo podjetju Excalibur Army, posodobljene v različico BMP VOP-026.

Iraška vojska ima (je imela) sicer v svoji oborožitvi že do sedaj okoli 335 oklepnih pehotnih vozil BMP-1, ki so jih kupili od Sovjetske zveze in Češkoslovaške, kar 200 pa so jim jih pred leti donirali Madžari (100) in Grki (100).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

 

Češko podjetje Excalibur Army prodalo Iraku 250 nekdanjih švedskih BMP-1

Švedski Radio News poroča, da so Čehi pretentali švedsko obrambno ministrstvo in bodo Iraku prodali 250 nekdanjih goseničnih oklepnih vozil BMP-1 Švedske vojske.

 

Irak bo na Češkem kupil 100 tankov T-72 in oklepnikov BMP-1

Češko zasebno podjetje Excalibur Army bo Iraški vojski prodalo 100 popravljenih tankov T-72 in oklepnih pehotnih vozil BMP-1, ki jih Iračani potrebujejo za boj z Islamsko državo (ISIS).

Povezani članki