Oklepniki stryker 8×8 brez aktivnega sistema oklepne zaščite

by Urednik

PENTAGON ŠE NE NAMENJA SREDSTEV ZA POSODOBITEV OSEMKOLESNIKOV

Letno poročilo urada Pentagonovega direktorja operativnih preskusov in ocenjevanja (DOT & E) je razkrilo težave s sistemom aktivne zaščite bojnih vozil (APS) stryker.

Prvotno je bilo predlagano, da bodo bojna vozila stryker v bližnji prihodnosti dobila nove aktivne obrambne sisteme za povečanje možnosti preživetja te oborožene platforme na bojišču.

Vojaški poveljniki nameravajo uporabljati vozila stryker, opremljena z APS, za motenje in uničevanje sovražnih vojaških sil, za nadzor kopenskih območij vključno s prebivalstvom in viri, ter za izvajanje bojnih operacij za zaščito ameriških nacionalnih interesov, zato so želeli izboljšati zaščito vozila in njegove posadke.

Glede na poročilo je ameriška vojska ovrednotila tri različne rešitve za sistem aktivne zaščite (APS) oklepnikov stryker: iron curtain, napredno modularno zaščito oklepov – aktivni obrambni sistem (AMAP – ADS) in sistem Trophy Medium Variant. Vsak proizvajalec je ponudil lastne tehnične rešitve z različnimi mehanizmi protiukrepov.

Te tehnologije APS so namenjene izboljšati preživetje kopenskih bojnih vozil pred protitankovskimi vodenimi raketami, raketnimi granatami (RPG) in nevarnostmi, da se ne upočasnijo puške z uporabo kinetičnega mehanizma (“hard kill”) za prestrezanje in onemogočanje/uničenje prihajajoče grožnje.

Kov ZDA (US Army) je v proračunskem letu 2018 opravila testiranje prve faze na sistema aktivne zaščite-  APS – iron fist na strykerju. Potem pa je v letu 1919 ameriška vojska preizkusila še dve dodatni rešitvi aktivne oklepne zaščite na vozilu stryker : UBT/Rheinmetallovega APS AMAP-ADS sistem in DRS/Rafaelovega sistema trophy light.

Vojska zaradi s pričakovanji neskladne zmogljivosti in (ne)razvitosti sistemov ni izbrala nobene od teh rešitev. Po poročanju obrambnih medijev v ZDA si Kopenska vojska ZDA zadnja leta aktivno prizadeva za dodajanje sistemov aktivne zaščite na vse svoje večje oklepne platforme, kot so gosenični oklepnih bradley, tank M1 abrams in kolesnih oklepnih vozil družine stryker. Vse večja grožnja protitankovskih vodenih raket in naprednega pehotnega prenosnega protioklepnega orožja je osnovno gonilo teh prizadevanj. Služba KoV ZDA je še posebej zaskrbljena nad tem, kako ranljiva so ta vozila za tovrstno orožje v primerih  večjih konfliktih v rokah kot “velikih sil”, kot sta Kitajska in predvsem Rusija.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

 

Povezani članki