Proizvajalec raketnih sistemov S-300 bo sodeloval z iranskim raziskovalnim centrom

by Urednik

ALMAZ-ANTEY ŽELI V IRANU PRODAJATI TELEKOMUNIKACIJSKO IN RADARSKO OPREMO

Ruski proizvajalec raketnih sistemov zračne obrambe S-300 (antey-2500) Almaz-Antey in Iranski Center za inovacije in tehnološko sodelovanje sta podpisala sporazum o sodelovanju, so zapisali pri podjetju Almaz-Antey v izjavi v četrtek, 26. Junija 2015.

“Obe strani sta se dogovorili o sodelovanju pri promociji ruskih inovativnih izdelkov za civilne namene na iranskem trgu in organiziranje skupna proizvodnje teh izdelkov tako v ruskih kot iranskih industrijskih podjetjih,” je sporočil tiskovni urad podjetja Almaz-Antey.

Podjetje (konzorcij) Almaz-Antey združuje podjetja za razvoj in proizvodnjo zračno-obrambnih in protibalističnih sistemov protiraketne obrambe. Njihov osnovni vojaški proizvodi vključujejo raketni sistem S300 PMU2, kakršne želi imeti Iranska vojska v svoji oborožitvi. Civilno proizvodi podjetja Almaz-Antey pa vključujejo telekomunikacijsko in radarsko opremo.

Sredi aprila 2015 je Rusija dvignila petletno embargo na orožje proti Iranu, ki sedaj pričakuje že leta 2007 dogovorjeno dobavo ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-300 (izvozna različica antey-2500) do konca leta 2015. Iran in rusija sta leta 2007 sklenila pogodbo za dobavo petih baterij sistema S-300 v vrednosti 800 milijonov dolarjev, vendar je bila ta v letu 2010 zadržana zaradi uvajanja sankcij ZN proti Iranu.

Pripravil: A. Knific, foto: Almaz-Antey

obisk letalskega salona MAKS 2015

Povezani članki