Rusi razvijajo novo “hobotnico” – amfibijsko desantno samohodno havbico 2S25 sprut 125mm

by Urednik

NOVA PLAVAJOČA SAMOHODNA HAVBICA ZA RUSKE DESANTNE ENOTE

V decembru 2014 bo rusko obrambno podjetje Volgogradskiy traktornyy zavod začelo proizvodnjo prototipnih moderniziranih amfibijskih desantnih samovoznih havbic 2S25 sprut (hobotnica) s topom 2A46M-5 kalibra 125mm za potrebe desantnih enot Ruske vojske.

Izvršni direktor podjetja Traktor Volgograd Alexander Klyuzhev je dejal, da so z ruskim obrambnim ministrstvom podpisali konec leta 2013 pogodbo za razvoj posodobljene različice 125mm samovozne protitankovske havbice 2S25 sprut, v letu 2014 pa so njihovi inženirji že predstavili tehnični projekt.

Načrtovano je, da se tekom modernizaciji “hobotnice” z  oklepnim vozilo BMD-4M poenotijo podvozje, motor in prenos moči. Poleg tega bo posodobljena verzija samohodnega topa 2S25 sprut imela tudi digitalni sistem za nadzor ognje. Hkrati naj bi bilo podvozje in šasija nove havbice prilagojene tudi za namestitev novih topov kalibra 120mmin 152mm, ki ju razvija ruski Centralni znanstvenoraziskovalno inštitut za precizni inženiring.

Po mnenju vojaških strokovnjakov, bo lahko nova havbica izstreljevala nove topovske granate z raketnim pogonom, ki bodo lahko uničile najnaprednejše modele glavnih bojnih tankov abrams in leopard.

Ruske padalske enote so do leta 2009 v uporabo dobile 24 samovoznih havbic 2S25 sprut, medtem ko je bilo preostalo naročilo (skupaj 85 -110 havbic) preklicano v letu 2010.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Amfibijsko desantna samohodna havbica 2S25 sprut

Povezani članki