Rusi že urijo specialne enote na območju Arktike

by Urednik

RUSKI SPECIALCI NA URJENJU NA ARKTIKI
Specialne enote Ruske vojske so začele prvo urjenje vojskovanja v arktičnem okolju, kar je posledica ruskih prizadevanj za nadzor nad arktičnim območjem.
Rusija je nedavno ponovno namestila svoje sile v vojaški bazi na zahodni obali otoka Kotelny, ki bo služila tako za nadzor vse bolj plovne severnomorske poti (severoput), kot tudi varovanju državnih interesov na z naravnimi viri bogatem območju Arktike. Po besedah ruskega polkovnika Olega Kochetkova se ruske izvidniške enote urijo na polotoku Kola v okviru eksperimentalnega programa, ki simulira bojevanje v gorskih terenih polarnega območja.
“Vojaško urjenje, ki vključujejo elemente planinstva, v razmerah skrajnega severa so nova izkušnja za izvidniške enote, ki se običajno urijo v gorah na jugu Rusije,” je dejal polkovnik Zahodnega vojaškega območja Kochetkov.
V usposabljanje pripadnikov specialnih enot so vključene tudi tehnike preživetja, kot so iskanje pitne vode in hrane, postavitev tabora in prikrito gibanje v naseljenih območjih. Pripadniki specialnih enot se morajo z različnimi maskirnimi vzorci prilagoditi lokalnemu terenu in opraviti ostrostrelski preizkus v polarnih razmerah.
Rusija si je uradno zastavila cilj, da usposobi svoje sile do leta 2020, vključno z vojaškimi, mejnimi in enotami obalne straže, da bodo lahko zaščitile ruske politične in gospodarske interese na območju Arktike in ozemlju Rusije.
zemljevid arktikaPo navedbah Ruske vojske, bodo v naslednjih nekaj letih na skrajnem severu Rusije namestili dve arktične brigade. Medtem so na zahodni obali otoka Kotelny že obudili bivšo sovjetsko vojaško bazo in letališče ter vzpostavili stalno pomorsko prisotnost vzdolž strateško pomembne severne pomorske poti (severoput).
Za območje Arktike se domneva, da se tam nahajajo ogromne količine neizkoriščenih naravnih virov. Zato je to območje v zadnjih letih vse bolj v središču spora med ZDA, Rusijo, Kanado, Norveško in Dansko, saj je globalno naraščanje temperatur privedlo do taljenja ledu, kar odpira dostop do nafte in plina na morskem dnu Arktike.
Pripravil: Anže Knific, foto: Military Photos, English Russia

Povezani članki