Rusija zaključila posodobitev samovozne havbice 2S7 in minometa 2S4

by Urednik

Podjetje Uraltransmash je sporočilo, da je končalo posodobitev samovozne težke havbice 2S7 malka (peony) 203 mm in samovoznega težkega minometa 2S4 tylipansk 240 mm, je poročala moskovska državna tiskovna agencija RIA Novosti.

Rusko podjetje Uraltransmash, del znanstveno-industrijske korporacije Uralvagonzavod, ki spada v državni industrijski konglomerat Rostec, je v posodobitev samovoznih havbic 2S7 zajelo zamenjavo menjalnika, prenosa moči in napajalnih enot poleg posodobitve interfona, sistemov za zajem in obdelavo podatkov, radijske postaje, jedrskih zaščitnih sistemov in opazovalnih naprav.

Na drugi strani je največji minometni sistem, ki je danes v uporabi,  2S4 dobil nov komunikacijski sistem, ki omogoča delovanje v enotnem taktičnem sistemu, pa tudi opazovalne naprave, instrumente, radijsko postajo in orožje.

Po poročanju RIA Novosti so prve posodobljene minometne sisteme 2S4 že dobavili kopenskim silam Ruske federacije (Sukhoputnye voyska Rossiyskoy Federatsii). Ta sistem uporabljajo tudi v Sirijo, ki ima 24 vozil v aktivni službi v 3., 4. in 10. oklepni diviziji ter 14.  zračnodesantni  diviziji specialnih sil.

Samovozne havbice 2S7  imajo poleg Rusije v oborožitvi  še v Angoli, Azerbajdžanu, Belorusiji (v rezervi), Gruziji, Severni Koreji, na Slovaškem (uporabljajo jih za testiranje), Ukrajini in Uzbekistanu.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki