Ruska vojska dobila prve posodobljene samovozne havbice 2S7M malka

by Urednik

POSODOBLJENA HAVBICA MALKA KMALU TUDI Z NOVIMI GRANATAMI

Ruska vojska je od Uralvagonzavoda (UVZ) v uporabo prejela prvo serijo posodobljenih samovoznih havbic 2S7M malka kalibra 203 mm.

Samovozne havbice 2S7M malka so bile temeljito posodobljene v okviru državne obrambne strategije, ki je predvidela zamenjavo transmisijskega sklopa, elektronike, opazovalnih naprav in sistema za vodenje, komunikacijske opreme in radijske postaje kot tudi posodobitev sistem JRKB zaščite in vgradnjo namerilnega sistema z uporabo brezpilotnih letalnikov.

UVZ je že aprila 2020 predstavil prvo posodobljeno havbico 2S7M malka in napovedal pripravljenost na serijsko posodobitev celotne flote samovoznih havbic. Očitno je rusko obrambno ministrstvo s podjetjem UVZ sklenilo posel, vendar ni znano za kakšno število havbic.

Ruska vojska ima po nekaterih podatkih v svoji oborožitvi še okoli 60 samovoznih havbic 2S7M malka in v rezervi še okoli 250.

2S7M malka s topom 2A44 kalibra 203 mm lahko uporablja različne vrste streliva, vključno z aktivno-reaktivnim in strelivom z jedrsko bojno glavo. Samovozne havbice velikega kalibra so bile nekoč razvite kot orožje za možen taktični jedrski napad. Prva različica 2S7 pion je v uporabi že vse od leta 1975, modernejša različica 2S7M malka pa od leta 1986.

Bojna teža havbice 2S7M malka v izvedenski pred zadnjo posodobitvijo je bila 46,5 tone, posadka je bila 6 ljudi, radijska oprema R-173 je bila standardna, strelivo je bilo omejeno na 8 granat / izstrelkov, samohodna havbica pa je bila nameščena v bojni položaj v 7 minutah. Kot je leta 2020 poročal Rostec,  razvijajo za malko granate nove generacije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki