Ruska vojska ima prvič več profesionalnih vojakov kot nabornikov

by Urednik

RUSKA DRŽAVA SPODBUJA PROFESIONALIZACIJO VOJSKE

Prvič v ruski zgodovini je struktura Ruske vojske v prid profesionalnim vojakom, ki jih je sedaj za 30.000 več kot nabornikov, je sporočil ruski obrambni minister Sergej Shoigu konec aprila 2015.

V govoru v vojaškem centru za rekrutiranje v Sankt Peterburgu je Shoigu pojasnil, da je Ruska vojska v soboto 25. aprila 2015 zaposlila tristotisočega (300.000) poklicnega vojaka. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je nova rekordna številka poklicnih vojakov za skoraj 24.000 vojakov večja od  trenutno okoli 276.000 vojakov, ki v Ruski vojski služijo kot naborniki. Rusija, ki ima več kot 142 milijonov prebivalcev, pa namerava število poklicnih vojakov še povečati v naslednjih letih.

Ruska vojska namerava do konca leta 2015 povečati število poklicnih vojakov na 352.000, do leta 2020 pa upajo, da se bo ta številka povečala na pol milijona. Rusko obrambno ministrstvo namreč načrtuje postopno popolno profesionalizacijo ruskih obrambnih sil in verjetno s tem (vsaj delno) opustitev naborniškega sistema.

Poklicni vojaki v Ruski vojski bodo do konca leta 2015 zavzeli vse položaje poveljevanje od vodnika (1. podčastniški čin) navzgor, že pred časom pa so iz naborniškega sistema izključili mornariške enote (podmorničarje in mornarje na površinskih plovilih). Tudi večina bataljonov Ruske vojske, ki so v stalni pripravljenosti, kot tudi enote za posebne operacije (specialne sile), so že v celoti sestavljene iz poklicnih vojakov.

Ruske spodbude za zaposlovanje v vojski

Rusko obrambno ministrstvo polaga upe na številne pobude, katerih namen je pritegniti izobražene in kakovostne kadre. To vključuje tudi program nedavnega poziva diplomantov višješolskih ustanov, da se namesto 12-ih mesecev služenja vojaškega roka za dve leti zaposlijo kot pogodbeni vojaki.

Prav tako je tudi ruska vlada pripravila več programov, katerih cilj je dolgoročna zaposlitev (profesionalnih) vojakov. Ene od takih so posebni subvencionirani vojaški krediti (npr. za stanovanje) za poklicne vojake in njihove družine po treh letih službovanja v Ruski vojski.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki