Srbska vojska je prvič po letu 1991 izstrelila 40-kilometrski projektil  

by Urednik

PONOVNA OBUDITEV SRBSKE OBRAMBNE INDUSTRIJE

Na območju vasi Mozgovo pri Aleksincu so pripadniki mešane topniške brigade Vojske Srbije in Tehničnega preizkuševalnega centra s sodelavci Jugoimport SDPR pred dnevi skupaj izvedli streljanje s samovozno 155 mm havbico NORA-B52 M15 (NORA – novo oružje artilerije). Obrambni minister Aleksander Vulin, ki se je udeležil preizkusnega streljanja, je dejal, da je Vojska Srbije prvič po letu 1991 izstrelila artilerijske izstrelke z dosegom 40 kilometrov.

“To je za nas zgodovinski dan in pokazalo se nam je, da lahko povrnemo zmogljivosti, ki smo jih imeli nekoč,” so sporočili z obrambnega ministrstva Republike Srbije. Po njegovem mnenju je na svetu zelo malo držav, ki bi lahko proizvajale tako orožje kot strelivo, ki ga ta orožja uporabljajo. “Naša država kaže, da smo ohranili srbsko obrambno industrijo in da se na srbsko vojsko lahko zanesemo, kot tudi, da lahko pariramo vsem silam na svetu, ko gre za artilerijo in topništvo dolgega dosega,” je dejal obrambni minister.

Vršilec dolžnosti pomočnika ministra za materialne vire Nenad Miloradović je dejal, da srbska obrambna industrija nadaljuje z razvojem novih vrst  orožij ter streliva z dolgim ​​dometom (dosegom). “V svetu je trend povečanja dosega natančnega ognja in uvajanja drugih metod, na primer izstrelkov s projekcijami poti, ki omogočajo večjo natančnost. Srbija je ena izmed redkih držav med 10 državami na svetu, ki lahko razvije to vrsto topništva, orožij in orožja ter streliva in sistemov za upravljanje streljanja na daljše razdalje,” je dejal Miloradović.

“Danes smo izpolnili svoj cilj in dosegli, kar smo želeli, prvič v takšnih razmerah dosegli domet artilerijske granate 40 km s povsem domačim izdelkom, samovozno havbico, ki je plod domačega razvoja in streliva, ki se večinoma proizvaja v Srbiji. Artilerijski samovozni sistem NORA-A je bil v kalibru 152 mm projektiran v SFR Jugoslaviji sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, havbica pa vgrajena na vozilo FAP 8×8. Kasneje so havbico-top M-84 preoblikovali v kaliber 155 mm in sistem je dobil oznako NORA-B  –  op. ur.).

”Za srbsko obrambno industrijo je to pomemben rezultat in pomemben premik, ker do zdaj še nismo imeli takšne možnosti, “je ob tem dejal pomočnik generalnega direktorja za razvoj Jugoimport SDPR Milan Furtula.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki