Srbski VTI razvil maljutko s povečanim dosegom

by Urednik

V SRBIJI PREDSTAVILI NOVO RAZLIČICO RAKETE 9M14-2 MALJUTKA

Srbski Vojaško-tehnični inštitut (VTI) je razvil novo, podaljšano različico protioklepne rakete 9M14-2 maljutka 2T (AT-3D/’sagger’) z oznako 2T5 (2T v oznaki pomeni, da ima izstrelek dvojno bojno glavo, 5 pa pomeni največji doseg 5 km).

Protioklepna raketa maljutka 2T5 je daljša in težja od predhodne generacije maljutk, ki jih izdelujejo v Srbiji, opremili pa so jo s tandemsko bojno konico s kumulativnim polnjenjem. Po zagotovilih VTI naj bi maljutka prebila 1000 mm debel (tudi eksplozivni reakcijski – ERA) oklep. Nova maljutka ima tudi nov, dvostopenjski startni in pogonskim motor, prepoznavna pa je tudi po modificiranem prednjem delu.

Raketa 2T5 ima polavtomatsko vodenje v vidnem obzorju (SACLOSD), operater pa jo usmerja s pomočjo radijske frekvence. Predhodne maljutke so bile ročno – žično – vodene (MCLOS). Po zatrjevanju so raketo že preizkusili s statičnega lanserja, začetek proizvodnje pa časovno še ni opredeljen. Protioklepne izstrelke maljutka proizvaja srbska korporacija Krušik, za izvozne posle pa skrbi Jugoimport SDPR. Trenutno proizvajajo in prodajajo dve različici maljutk 2. Gre za model maljutka 2T, ki je prav tako opremljena s tandemsko bojno kumulativno glavo, ki prebije 800 mm debel oklep (tudi ERA), in pa model 2F, opremljen s termobarično bojno glavo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki