Trump naročil Pentagonu veliko vojaško parado

by Urednik

BODO TUDI AMERIČANI ZAČELI PRIREJATI VELIKE VOJAŠKE PARADE? 

Ameriški predsednik Donald Trump je Pentagonu naročil, da za letošnje leto načrtuje veliko parado ameriških oboroženih sil, ki bo proslavila vojaško moč ZDA, so medijem zaupali vojaški uradniki.

Tiskovni predstavnik Pentagona Charlie Summers je dejal, da so uradniki Pentagona seznanjeni s predsednikovo zahtevo in “iščejo možnosti” za izvedbo vojaške parade, pri tem pa ni pojasnil, kakšen dogodek načrtujejo.

Trump naj bi zahteval vsaj tako “pompozen” prikaz vojaške moči, kot ga je v letu 2017 doživel v Franciji, kjer je bil gost francoskega predsednika Emmanuela Macrona na vojaški paradi ob dnevu (padca) Bastilje (14.julij). Ameriški predsednik je bil izredno navdušen tudi nad kitajskim prikazom vojaške moči v novembru, ko ga je gostil predsednikXi Jinping,  poroča Washington Post.

Do sedaj v ZDA ni bilo velikih vojaških parad, ki so bolj značilne za avtoritativne države (komunistične in postkomunistične), saj Američani niso prisegali na prikazu “surove”  vojaške moči.

Ameriški vojaki sicer sodelujejo na paradah ob dnevu neodvisnosti (4. julij) in drugih praznikih, da bi obeležili spoštovanje ter spomin na vojaške veterane, vendar pa mimohodi navadno ne vključujejo razkošnih prikazov vojaške opreme.

Zadnja večja vojaška parada v ZDA je bila ob zmagi v zalivski vojni leta 1991, v času predsednika Georgea H. W. Busha, pa še takrat je bilo ameriško javno mnenje o primernosti takega ravnanja “ostro razdeljeno”.

Pripravil: A. Knific, foto:  Military Photos

Povezani članki