Trump želi zmanjšati število vojakov v Nemčiji…

by Urednik

… KER NEMČIJE NE NAMENJA (DOGOVRJENA) 2 ODSTOTKA BDP ZA OBRAMBNE IZDATKE

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek, 15. junija 2020, potrdil informacije, da namerava iz Nemčije umakniti več tisoč ameriških vojakov, za vzrok pa navedel nemško “neplačevanje” (neizpolnjevanje) obveznosti do zveze Nato.

“Nemčija, kot veste, … zamuja pri plačilih Natu,” je dejal Trump in nadaljeval: “Dolgujejo milijarde zvezi Nato in to vedo … Zakaj bi (Američani, op.a.) počeli to, kar delamo, če oni ne plačajo?”

Trump je dejal, da bo iz Nemčije umaknil približno 9.500 ameriških vojakov in tam zmanjšal obseg ameriških vojaških sil na približno 25.000, dokler Nemčija ne bo namenjala več denarja za lastno obrambo.  Nekateri ameriški mediji so poročali, da bi lahko Ameriška vojska del svojih vojakov umaknila že do septembra, vendar so uradniki Pentagona večkrat zavrnili to informacijo.

Ameriški predsednik Trump sicer že nekaj mesecev poziva Nemčijo in druge zaveznice iz zveze NATO, naj povečajo obrambne izdatke, češ da ZDA nosijo preveliko breme za obrambo Evrope. Pred dnevi je Trump, kot že nekajkrat do sedaj, napačno predstavil, kako deluje poraba zveze NATO. Države zveze NATO vsako leto prispevajo približno 2,5 milijarde dolarjev letnega proračuna zavezništva, ZDA in Nemčija pa letos prispevata približno 16 odstotkov tega proračuna. Toda uradniki Trumpove administracije so puščico usmerili na zaveznike, ki niso namenile 2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambni proračun. Leta 2014 so se namreč članice zveze Nato strinjale, da bodo to dosegle do leta 2024, vendar pa sporazum ni določil kazni za posamezne države, katerih obrambni izdatki ne bi dosegel dodovorjena 2 odstotka BDP.

V fiskalnem letu 2019 je le devet od 30 članic Nata namenilo 2 ali več odstotka BDP za obrambne izdatke. ZDA daleč presegajo svoje zaveznike pri obrambnih izdatkih, saj so lani za obrambo porabile približno 3,4 % BDP.

Nemčija je v proračunskem letu 2019 za obrambo namenila približno 1,36 % BDP, nemška kanclerka Angela Merkel pa je dejala, da bo njena država dosegla cilj 2 % do leta 2030.

Slovenija je, kot kaže zgornji graf obrambnih izdatkov v % BDP po državah članicah zveze NATO, v fiskalnem letu 2019 za obrambne izdatke namenila dober odstotek BDP (1,04 % BDP).

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub, NATO

 

Povezani članki