Ukrajinci predstavili koncept oklepnega štirikolesnika 4×4 HORT

by Urednik

UKRAJINSKA OBRAMBNA INDUSTRIJA RAZVIJA OKLEPNIKE ZA TUJE TRGE

Ukrajinska obrambna industrija je predstavila koncept lahkega modularnega štirikolesnega oklepnega vozila 4×4, ki so ga poimenovali HORT. Zunanja podoba spominja na podobne zahodnoevropske izdelke zadnjega obdobja, po ukrajinskih virih pa naj bi imelo vozilo karakteristike ameriškega programa JLVT (joint light tactical vehicle).

Zasnova in oblika ukrajinskega štirikolesnika HORT je standardna z motorjem spredaj in posadko v zadnjem delu. Na obeh straneh lahkega oklepnika je po dvoje vrat, v strehi je okrogla odprtina, vrata pa so tudi zadaj. Snovalci so glede na izkušnje iz spopadov v zadnjih letih v Afganistanu in Iraku največ pozornosti posvečali proti IED/ protiminski zaščiti.

Ukrajinski koncept HORT je modularna platforma z možnostjo najrazličnejših nadgradenj za uporabo v različne namene glede na zahteve sodobnega  bojišča. Osnovna oblika je APC – oklepno transportno vozilo, načrtujejo pa še ambulantno različico, bojno in poveljniško različico ipd. Na streho vozila bo moč pritrditi različne oborožitvene sisteme od mitraljezov do avtomatskih bombometov in lanserjev protioklepnih raket. Ukrajinski štirikolesni oklepnik HORT je v prvi vrsti namenjen tujim trgom.

Pripravil: B. Knific, foto: Armoured Warfare

Povezani članki