VIDEO: Ameriški tank M1 abrams na strelišču

by Urednik

TANK M1 ABRAMS V SLUŽBI VOJSKE ŽE VSE OD LETA 1980

Ameriška vojska je v novembru 2014 v Nemčiji na vadbišču Grafenwoehr na skupni vojaški vaji Combined Resolve III demonstrirala streljanje z glavnim bojnim tankom M1A2 abrams, ki predstavlja glavno orožje ameriških oklepnih enot že vse od uvedbe v letu 1980.

M1 abrams je ameriški glavni bojni tank tretje generacije, ki se imenuje po generalu Creightonu Abramsu, nekdanjemu načelniku generalštaba in poveljniku ameriških vojaških sil v vietnamski vojni od leta 1968 do leta 1972.

Tank M1 je bil razvit za potrebe sodobnih kopenskih oklepnih spopadov in je v ta namen dobro oborožen, izredno mobilen  in izredno napreden. Pomembne funkcije vključujejo uporabo močnega turbinskega motorja (različna goriva), prefinjenega kompozitnega oklepa in ločeno skladiščenje streliva od kabine posadke, za njihovo večjo varnost. Tehta skoraj 62 ton in je en od najtežjih operativnih glavnih bojnih tankov.

Ameriška vojska je tankeM1 Abrams dobila v letu 1980 in z njimi nadomestila tank M60, ki je služil več desetletij. M1 in njegove izvedenke ostajajo glavni bojni tank kopenskih in mornariških sil Ameriške vojske, uporabljajo  pa ga še v Egiptu, Kuvajtu, Savdski Arabiji, v Avstraliji in v Iraku.

Poznamo tri glavne različice tanka M1 abrams – prvo so označili kot M1, drugo kot M1A1 in tretjo kot M1A2, vsaka novejša pa ima izboljšano oborožitev, oklepno zaščito in elektroniko. Izboljšave in občasne nadgraditve starejših tankov so omogočile da tank ostane v prvih linijah tudi v teh časih. Najnovejšo različico abramsa imenovano M1A3 so začeli razvijati leta 2009.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army

VIDEO: Ameriški tank M1 abrams na strelišču

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki