VIDEO: Mehiške specialne enote v akciji

by Urednik

Mehiške specialne enote v akciji

Mehiške specialne enote (Cuerpo de Fuerzas Especiales de México) so ustanovili leta 1986 kot intervencijske sile za zagotavljanje varnosti med Svetovnim nogometnim prvenstvom FIFA World Cup 1986 v Mehiki in Kolumbiji (zmagala je Argentina).

Pripadniki Cuerpo de Fuerzas Especiales de México, katerih število je neznano, so usposobljeni za bojevanje v pragozdovih, urbanem okolju, gorah, puščavah,  amfibijske in desantne operacije.

Uporabljajo celo paleto različnega orožja malega kalibra, lahka oklepna vozila, oklepna terenska vozila, gumenjake in helikopterje  UH-60 black hawk, Mil Mi-17, CH-53 sea stallion (verzija yas’ur 2000), Hughes MD 530F, Bell 212 ter Bell 412.

Delujejo v devetih bataljonih, od tega je en poveljniški in en padalski. Pripadniki so stukturirani v tri skupine:

  • običajni vojaki, ki delujejo kot eltna lahka pehota;
  • inštruktorji, v kateri so poročniki in poveljniki, ki jih Mehičani smatrajo za enako izurjene kot pripadnike Ameriških specialnih enot;
  • veterani in padalci, ki izvajajo tajne operacije.

Mehiške specialne enote imajo moto:  “Celo smrt nas ne more ustaviti, če nas smrti preseneti, je več kot dobrodošla. ” (Cuerpo de Fuerzas Especiales de México, ni la muerte nos detiene, y si la muerte nos sorprende, bienvenida sea). Znotraj eno pa so se pojavili še drugi – “Todo por México” (Vse za Mehiko) in “Če korakam naprej, mi sledite, če bom nehal, me spodbudite, če se želim umakniti, me ubijte”.

Pripravil: A. Knific, foto: Cuerpo de Fuerzas Especiales de México

VIDEO: Mehiške specialne enote v akciji

Povezani članki