Revija Obramba, september 2017

4,10 

Šifra: RO09-2017 Kategoriji: , Oznaka:

Opis

IZ VSEBINE:

Ali Slovenska vojska potrebuje dve SrBBSK?

V reviji Slovenska vojska št. 7/julij 2017 je objavljen članek »Oblikovanje srednjih bataljonskih bojnih skupin (SrBBSK) Slovenske vojske (SV)«. Slovenija je potrdila, da bo glavni paket zmogljivosti SV oblikovanje dveh SrBBSK, prve do leta 2022 in druge do leta 2025.

Dnevi jedrskih groženj

Na začetku avgusta je ves svet, še posebej pa Korejski polotok, Japonska, Kitajska in še kdo v okolici, preživljal tesnobne dneve. Po drugi svetovni vojni smo doživeli le malo groženj z uporabo jedrskega orožja. Še na vrhuncu t. i. hladne vojne sta obe velesili Združene države Amerike in Sovjetska zveza jedrsko orožje obravnavali kot grožnjo, ki odvrača vojno. Tudi na primer, ko je šla Sovjetska zveza v »kubanski krizi« leta 1963 čez rob, sta se obe strani vzdržali in stopili korak nazaj.

Severnokorejski balistični raketni arzenal

Zaradi tehnološke zastarelosti konvencionalnih oborožitvenih sistemov ni presenetljivo, da se je Severna Koreja usmerila v razvoj balističnega raketnega arzenala, na katerega je prenesla večji del bremena zagotavljanja nacionalne varnosti, v okviru katere ima posebej pomembno vlogo razvoj raketnih zmogljivosti za strateško predvsem jedrsko odvračanje, kot kažejo zadnji dogodki pa tudi trenutno še vedno zgolj retorično, a nič manj jasno zastrašujoče jedrsko zastraševanje. Jedrske oborožitvene ambicije Pjongjanga naj bi na eni strani svetu dokazale, da je država vojaško močna, na drugi strani pa naj bi režimu služile tudi kot varovalka preživetja.

Câmpia Turzii 2017

Zagotovo je bil eden od najzanimivejših letošnjih evropskih letalskih mitingov tisti v soboto, 27. julija, v letalski bazi Câmpia Turzii v osrčju romunske Transilvanije. O prireditvi ni bilo najbolje obveščeno niti lokalno prebivalstvo, zato pa je bilo redkim obiskovalcem postreženo z impresivno velikim številom zanimivih, redkih in živopisnih letal.

Priložnost za razvoj vojaškega izobraževanja v Slovenski vojski

V prvem nadaljevanju prispevka Prihodnost vojaškega izobraževanja in z njim povezanega razvoja vojaških ved v Sloveniji smo pisali o začetkih izobraževanja še v TO (po osamosvojitvi), ki ga je bilo treba postaviti povsem na novo. Govorili smo o oblikovanju Izobraževalnega centra Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (IC MORS) kot organizacijske enote v sestavi Ministrstva za obrambo Republike Slovenije oziroma Centra vojaških šol (CVŠ), ki je leta 1999 postal sestavni del Slovenske vojske in v katerem so delovale Šola za častnike (ŠČ), Šola za častnike (rezervnih) vojnih enot (ŠČVE) in Poveljniško-štabna šola (PŠŠ); zatem o ustanovitvi Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje (2004) ter Centra vojaških šol po reorganizaciji SV (2013) pa tudi o slabostih vojaškega izobraževanja v SV. V tokratnem prispevku pa govorimo o priložnostih za razvoj sistema vojaškega izobraževanja in razvoj vojaške znanosti v SV ter Centru vojaških šol kot njunem nosilcu.

Peklenski racman

Rusko lovskobombniško letalo Su-34 z Natovo oznako fullback je začelo pridobivati sloves v operaciji osvobajanja Sirije iz rok teroristov. Čeprav je njegov razvoj zaradi finančne suše v Rusiji v devetdesetih letih potekal zelo počasi, je njegova uvedba v oborožitev ruskega vojnega letalstva ponudila povsem nove zmogljivosti, ki smo jih lahko videli v Siriji in so bile pred tem za rusko letalstvo skoraj nepredstavljive.

Največji grožnji varnosti: ISIS in klimatske spremembe

Ocene groženj varnosti se, razumljivo, razlikujejo med regijami in celo posameznimi državami. A vseeno je spomladanska raziskava ameriškega središča Pew Research Center s sedežem v Washingtonu kot največji grožnji varnosti izpostavila delovanje Islamske države ter globalne klimatske spremembe. Raziskavo so med februarjem in majem 2017 opravili med skoraj 42.000 vprašanimi v 38 državah sveta. Ugotovitve raziskave povzemata Jacob Poushter in Dorothy Manevich.

Kako sta Severna Koreja in Izrael skoraj prijatelja …

V izjemni epizodi, zelo malo znani in v prevladujočih zahodnih medijih nikoli pojasnjeni, se je Izrael skrivoma pogajal s Severno Korejo o milijardnem odkupu raketnega programa. Pogajanja so potekala v obdobju med letoma 1992 in 1994, potem pa so vanje posegle ZDA in kupčija seveda ni bila nikoli sklenjena.

Kako je ruski MiG-15 dosegel prevlado v zraku

Premoč izjemnega lovca MiG-15 je bil eden ključnih dejavnikov za dosego prevlade ruskih pilotov v vojni s Korejo. Letalske sile ZDA (USAF) so v septembru leta 1950 izvedle množičen dnevni napad na severnokorejsko mesto Sinuiju, osemdeset bombnikov B-29 je zbombardiralo to področje in povzročilo največ civilnih žrtev po letalskem napadu na japonski Nagasaki med drugo svetovno vojno. Celotno mesto, zgrajeno večinoma iz bambusa in lesa, je popolnoma zgorelo, v plamenih je umrlo več kot 30.000 civilistov.

KAZALO REVIJA OBRAMBA 9/2017

4 Ali Slovenska vojska potrebuje dve SrBBSK?

8 Na kratko

14 40 let piranhe

16  Dnevi jedrskih groženj: Aktualni komentar

19 Severnokorejski balistični raketni arzenal

S P E C I A L I S T

27 Câmpia Turzii 2017: Romunska letalska prireditev za letalske sladokusce

31 Priložnosti za razvoj sistema vojaškega izobraževanja v SV

35 Bolgari, Turki in Izraelci gasili gozdne požare v Makedoniji

37 Peklenski racman: Lovski bombnik Su-34 fullback

43 ZSČ Pomurja

47 Največji grožnji varnosti: ISIS in klimatske spremembe

51 Nečastna zveza: Kako sta Severna Koreja in Izrael skoraj prijatelja …

54 Korejska vojna 1951-1953: Kako je MiG-15 dosegel prevlado v zraku

57 Operacija Feniks – Raduša

K A L I B E R

62 Angleški revolverji z enovitim nabojem – 5.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, september 2017”