VIDEO: Testiranje tanka T-14 armata na strelišču

by Urednik

TANKI ARMATA V OBOROŽITVI RUSKE VOJSKE ŽE LETA 2019?

Rusko podjetje Uralvagonzavod (UVZ) je začelo obsežna testiranja najnovejšega glavnega bojnega tanka T-14 armata na testnem območju Staratel v Nižnem Tagilu, kjer v različnih pogojih z njim streljajo v tarče.

Po besedah ​​ruskega podpredsednika vlade Dmitrija Rogozina načrtujejo, da bo Ruska vojska začela (operativno) uporabljati tanke T-14 armata v letu 2019. Ob tem je dodal, da upa na čimprejšno potrditev tega termina s strani proizvajalca – Uralvagonzavoda. Tank T-14 bo najprej deležen obsežnih testiranj na vojaških poligonih in tovarniških preskusov, nato pa bo sledila serijska proizvodnja.

Tank T-14 armata je opremljena z daljinsko vodeno kupolo, vsa posadka je na čelu trupa, katere glavna oborožitev je 125mm gladkocevni top nove generacije 2A82-1M z avtomatskim polnjenjem in 32-45 granatami. Top lahko izstreli tudi lasersko vodeno raketo z dometom do 12 km. Poleg topa so v oborožitvi tanka armata še metalci dimnih bomb (57 mm) in na desni strani mitraljez 12,7 mm.

Bojne sposobnosti novega ruskega glavnega bojnega tanka T-14 armata so prvič demonstrirali na zaprti predstavitvi 2. mednarodnega vojaško-tehničnega foruma Armada 2016 (Army 2016).

Armata je enotna platforma, na njeni osnovi pa gradijo osnovni tank T-14, protipehotno bojno vozilo, oklepni transporter ter vrsto drugih oklepnih vozil. Napovedujejo, da se bo serijska proizvodnja novih tankov (naročenih je že prvih 100 tankov) začela že leta 2018.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Testiranje tanka T-14 armata na strelišču

Povezani članki