ZDA bodo zmanjšale kopenske sile na raven pred drugo svetovno vojno

by Urednik

AMERIKA KRČI OBRAMBNI PRORAČUN, TAKO PRI KOPENSKIH SILAH, MORNARICI IN LETALSTVU

Pentagon naj bi skrčil Ameriško kopensko vojsko za osmino, kar pomeni na najnižjo raven po drugi svetovni vojni. Obrambni minister Chuck Hagel je priporočil skrčenje sil Ameriške kopenske vojske s sedanjih 520.000 pripadnikov aktivne sestave na 440.000 do 450.000 pripadnikov.

V govoru o načrtovanem obrambnem proračunu pred dnevi je dejal, da vojaški voditelji po zaključku operacij v Afganistanu in Iraku ne načrtujejo dlje trajajočih in obsežnejših stabilizacijskih operacij. Če bo odločite podprl še ameriški kongres, bo število pripadnikov enako kot leta 1940, torej pred 2. svetovno vojno.

Predvideno zmanjševanje sil za približno 13 odstotkov, kot je dejal eden visokih predstavnikov obrambnega ministrstva, naj bi začeli leta 2017. Še pred tem, za številne dramatičnim zasukom, je Pentagon načrtoval zmanjšanje kopenskih sil na 490.000 pripadnikov, potem ko je leta 2010 – po nekaj letih protivstajniške kampanje – naraslo na več kot 566.000 pripadnikov. Kar je seveda povzročilo velike pritiske na (povečanje) obrambnih izdatkov.

Ameriška vojska je že zapustila Irak, Barack Obama pa obljublja tudi umik iz Afganistana do konca leta 2014. Chuck Hagel prav tako napoveduje možno krčenje Nacionalne garde in rezerve za po 5 odstotkov. Kot pravi, naj bi zmanjšano število vojakov sicer pomenilo določeno tveganje, vendar naj bi še vedno zadoščalo za podporo zračnih in mornariških operacij.

Ameriški vojaki med 2. svetovno vojno

Pentagon je dolga leta načrtoval zagotovitev tolikšnega števila pripadnikov Ameriške kopenske vojske, da bi lahko izvajal dve operaciji večjega obsega v svetu, vendar so to doktrino opustili. Kljub napovedovanemu zmanjšanju bo Ameriška vojska še vedno ena največjih na svetu, ameriški vojaški proračun pa petkrat večji od kitajskega in devetkrat od ruskega.

Ob zmanjševanju števila pripadnikov kopenskih sil pa bo število enot in pripadnikov za specialno delovanje naraščalo. S sedanjih 66.000 pripadnikov se bo povečalo na 69.700 pripadnikov.

Načrtovano krčenje proračuna bo seveda zahtevalo »žrtve«, ena bo flota »uničevalcev tankov« letal A-10 in upokojitev vohunskih letal U-2, ki letijo že od petdesetih let. Namesto slednjih so se poveljniki odločili za financiranje (zelo dvomljivih) visokotehnoloških lovcev F-35 in brezpilotnih izvidnikov global hawk. Proračun bo ravno tako skrčil načrtovano število plovil v floti priobalnih vojnih ladij LCS (Littoral Combat Ships), manjših plovil, zasnovanih za obalne vode. Namesto 52 plovil LCS jih bo zmanjšani obrambni proračun omogočil  32, hkrati pa naj bi Ameriška mornarica (US Navy) začela proučevati razvoj podobnih ladij s težjim orožjem.

Ameriški vojaki

Hagel pa je dregnil v še občutljivejše področje: zmanjševanje rasti plač in ugodnosti, za kar Pentagon nameni skoraj polovico proračunskih  sredstev. Obenem naj bi zaprli tudi večje število vojaških oporišč v ZDA. Bržkone pa se bo Hagel ob tem krčenju vojske soočil z velikim nasprotovanjem v ameriškem kongresu, kjer prevladujejo reformam močno nenaklonjeni republikanci.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Pripadniki Ameriške vojske v akciji

Rusija je pri obrambnih izdatkih prehitela Veliko Britanijo in postala tretji največji porabnik v letu 2013. Na prvem mestu so še vedno ZDA z obrambnim proračunom dobrih 582 milijarde USD.

Povezani članki