Kuvajt naročil 30 helikopterjev H225M caracal (super cougar)

by Urednik

KUVAJT NADALJUJE TRADICIJO NAKUPOV EVROPSKIH VOJAŠKIH HELIKOPTERJEV

Kuvajtsko obrambno ministrstvo je s proizvajalcem Airbus Helicopters podpisalo pogodbo za nakup 30-ih večnamenskih vojaških helikopterjev H225M caracal, je ob obisku Kuvajta sporočil francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian v torek 9. avgusta 2016.

Kuvajtska vojska že več kot 40 let uspešno sodeluje z mednarodnim evropskih proizvajalcem helikopterjev (zdaj Airbus Helicopters, prej Eurocopter, ki je nastal z združenjem francoskega proizvajalca Aerospatiale in nemškega  Daimler-Benz Aerospace AG). Kuvajtske letalske sile imajo namreč v svoji floti helikopterje Aérospatiale SA 342 gazelle (14), Aérospatiale SA 330 puma (6), Eurocopter AS332 super puma (4), sedaj pa so se odločili za njihovega zadnjega naslednika H225M caracal (Eurocopter EC 725 super cougar). Ob tem uporabljajo še ameriške jurišne helikopterje Boeing AH-64D apache (16) in Sikorsky S-92 (3) za potrebe VIP prevozov.

Kuvajt bo floto 30-ih helikopterjev H225M caracal, za katero naj bi odšteli okoli ameriških milijardo dolarjev, uporabljal za veliko različnih nalog: za vojaško iskanje in reševanje, pomorske naloge, medicinsko evakuacijo ter vojaški transport. Nove helikopterje bo poleg Kuvajtskih letalskih sil uporabljala tudi Kuvajtska narodna garda.

H225M caracal (prej Eurocopter EC 725 super cougar) je najnovejša različica letalnika iz uspešne družine vojaških helikopterjev super puma/cougar, ki so jih sestavili že več kot 500, uporabljajo pa jih po vsem svetu (4 tudi v Sloveniji: Eurocopter AS532 cougar/Airbus Helicopters H215M). Do sedaj je v uporabi oz. naročenih že 138 helikopterjev H225M caracal, ki jih uporabljajo Francija, Brazilija, Mehika, Malezija, Indonezija in Tajska.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus Helicopters

Povezani članki