Mehika preklicala nakup dragih ameriških helikopterjev MH-60R seahawk

by Urednik

NOVI MEHIŠKI PREDSEDNIK ZAČEL Z VARČEVANJI PRI ZDA

Novoizvoljeni mehiški predsednik Andres Mannuel Lopez Obrador namerava preklicati naročilo za 8 ameriških mornariških helikopterjev MH-60R seahawk v vrednosti 1,36 milijarde dolarjev, saj naj bi bil nakup po njegovem mnenju odločno predrag.

Novi helikopterji MH-60R seahawk bi služili Mehiški mornarici za misije v boju proti trgovanju z drogami. Preklic naročila je v luči napovedi mehiškega predsednika Obradorja, da uvedejo nekatere varčevalne ukrepe tudi pri nakupih ameriškega orožja. Obrador je medijem izjavil, da bo nakup osmih helikopterjev MH-60R seahawk preklican, ker si Mehika ne more privoščiti tako visokih stroškov.

Mehika je večnamenske mornariške helikopterje Sikorsky MH-60R seahawk naročila v aprilu leta 2018, v kar 25 milijard pesov (1.38 milijarde USD) vreden posel pa je vključena tudi sodobna oprema in oborožitev: radarski sistemi, oprema za nočno opazovanje, digitalni zasloni kokpita, izstrelki hellfire, torpeda in težki mitraljezi. V skladu z dogovorom bi Mehika za vsak helikopter seahawk skupaj z opremo namenila kar okoli 170 milijonov USD – na drugi strani Ameriška mornarica za podobno opremljen in oborožen helikopter “s popusti” plača le približno 50 milijonov USD.

Ruski vojaški analitiki ob tem že namigujejo, da bi se lahko Mehika odločila za cenejše mornariške helikopterje. Dobro (in sodobno) opremljen ruski helikopter Kamov Ka-27M bi lahko Mehičani dobili že za 20 milijonov dolarjev, ob predpostavki, da bi jih Rusija želela prodati.

Mehika je sicer že v letu 2017 pokazala zanimanje za nakup ruskih helikopterjev Mil in Kamov, Rosoboronexport pa jim je že poslal ponudbo tudi za (bojne) helikopterje Mi-35 in Mi-28. Na drugi strani Mehiška mornarica, vojska in policija že uporabljajo helikopterje Mi-17/171M (skupaj 50) tudi za boj proti narkokartelom.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki