Na novi kitajski letalonosilki type 001A že pristajali lovci

by Urednik

NADALJEVANJE TESTIRANJ PRVE NA KITAJSKEM ZGRAJENE LETALONOSILKE

Kitajska letalonosilka type 001A (zaenkrat znana le pod razvojnim imenom tip 001A), ki so jo kot prvo razvili in zgradili na Kitajskem, se je konec maja vrnila iz 6. pomorskih testiranj, ki so prvič vključevala tudi vzlete in pristanke palubnih lovcev.

Kitajska letalonosilka type 001A je 25. maja odplula na 6. pomorska testiranja in se nato 31. maja zjutraj vrnila v domače pristanišče v ladjedelnici Dalian v provinci Liaoning na severovzhodu Kitajske.

Vojaški analitiki so na nekaterih posnetkih opazili, da so na palubni ploščadi odtisi pnevmatik, kar pomeni, da so testiranja najverjetneje vključevala tudi vzletanje in pristajanje letal. Zaenkrat še ni znano, ali so se palubni lovci tudi ustavili na letalonosilki, ali so se le zapeljali po vzletno-pristajalni ploščadi.

Kitajska mornarica načrtuje, da bo imela na letalonosilki type 001A nameščenih 32 palubnih lovcev Shengyang J-25 (kitajski palubni lovec 5. generacije), 6 helikopterjev Changhe Z-18 za protipodmorniško in elektronsko bojevanje ter dva palubna helikopterja Harbin Z-9 za naloge iskanja in reševanja (SAR) ter elektronsko bojevanje.

Pripravil: A. Knific, foto:  Military Forum

Povezani članki