Nad Sirijo letijo ameriški U-2 dragon lady in brezpilotni RQ-4A global hawk

by Urednik

AMERIŠKA VOHUNSKA LETALA IŠČEJO POLOŽAJE ISIS-A V SIRIJI

Iz ZDA pa prihajajo poročila, da naj bi sunitsko militantno skupino ISIS v Siriji začeli nadzorovati iz zraka z izvidniškimi letali U-2 dragon lady in brezpilotnimi letali RQ-4A global hawk.

Pentagon sicer noče izdajati katera letala uporabljajo za iskanje sunitskih skrajnežev v Siriji, vendar je “skrivnost” izdal eden vojaški analitik Richard Aboulafia. “Letali U-2 in global hawk se med seboj dopolnjujeta in nudita različne načine za zbiranje obveščevalnih podatkov. Brezpilotno letalo global hawk je lahko v zraku daljše obdobje, letala U-2 pa so veliko bolj prilagodljiva, saj pilot fizično upravlja letalo.”

Odločitev o vohunskih (izvidniških) misijah za pripadniki militantne skupine ISIS znotraj Sirije prihaja po mesecih intenzivnih spopadov med ISIS-om in kurdskimi upornikov v severnem Iraku, ki so jih Američani podprli z zračnimi napadi. Ameriški vojaški predstavniki so priznali, da potrebujejo več informacij o delovanju ISIS-a v Siriji. Prav glede na obveščevalne podatke se bo Obamova administracija verjetno odločala o možnostih vojaškega posredovanja v Siriji, pa čeprav niso v najboljših odnosih z režimom sirskega predsednika Bašada al Assada. Ta se še naprej bori s sirskimi uporniki po skoraj celotni državi, na severu prav z militantno skupino ISIS.

Položaji militantnih skupin v Siriji

Vohunsko letalo U-2 je v uporabi že več kot 50 let in so ga nameravali upokojiti že leta 2012. Za letenje je zadosti en član posadke, ima domet več kot 6000 kilometrov in lahko letijo višje od 21.000 metrov, zaradi česar je zaščiten pred napadli s tal iz protiletalskih topov ali s prenosnih izstrelkov v rokah ISIS-a ali drugih sovražnih skupin. U-2 je služil v skoraj vsakem ameriškem vojaškem posredovanju po letu 1950, vključno s splošno uporabo v času hladne vojne. Od takrat so ga uspešno uporabljali tudi v Iraku in Afganistanu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki