“Nafta ni več glavni vir dohodka Islamske države”

by Urednik

ISIS OKREPIL NOVE VIRE FINANCIRANJA

Novico o tem, da nafta ni več glavni vir prihodkov ISIS-a je na tiskovni konferenci oznanil ameriški kontraadmiral John Kirby, ob tem pa dodal, da Islamska država zdaj večino svojega delovanja financira iz drugih virov.

“Vemo, da so prihodki od nafte niso več vodilni vir njihovega dohodka v dolarjih. Torej so se viri spremenili,” je dejal Kirby. Ob tem je dodal, da ne vedo natančno, kateri so glavni viri dohodkov, verjetno pa ge za donacije in program trgovine na črnem trgu, kar bi lahko bili novi načini financiranja te militantne organizacije.

Še jeseni 2014 smo poročali o tem, da ISIS z nafto zasluži tudi več kot milijon dolarjev dnevno (po nekaterih podatkih celo do 3,6 milijona USD na dan). Z napadi na naftna črpališča in predvsem zavzetjem nekaterih s strani kurdske vojske Peshmerga ter iraških vojaških sil so se ti prihodki ISIS-u v zadnjih mesecih nekoliko zmanjšali, vplivala pa je rudi skoraj razpolovljena cena nafte v zadnjem času. Vendar se je Islamska država očitno dobro prilagodila na nove razmere in se začela financirati iz drugih že omenjenih virov.

Ob tem se je v medijih pojavilo tudi več poročil, da so pripadniki Islamske države že večkrat zasegli pošiljke pomoči Združenih narodov in si z njimi “kupili” zvestobo med prebivalstvom na zasedenih območjih.

Medtem pa se nadaljujejo zračni napadi mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA (skupaj več kot 60 držav) na cilje militantne skupine ISIS, le v ponedeljek in torek so izvedli 14 zračnih napadov v Iraku in Siriji,  na drugi strani pa je sunitsko militantno gibanje objavilo nove videoposnetke usmrtitve talcev iz Jordanije in Japonske.

V teh dnevih najbolj pretresa usmrtitev jordanskega pilota, ki je z lovcev F-16 strmoglavil (so ga sestrelili?!) 24. decembra 2014 v bližini mesta Raqqa v Siriji. Pilota Jordanskih letalskih sil, ki sodelujejo v koaliciji proti Islamski državi, so živega vrgli na ogenj, posnetek pa na spletu objavili v torek 3. februarja 2015.

Jordanija je danes že odgovorila z usmrtitvijo dveh zapornikov, so sporočili iz jordanske prestolnice Aman. Iračanko Sadžido Al Rišavi, ki je bila obsojena zaradi sodelovanja v seriji napadov v jordanski prestolnici Aman leta 2005, in Zijada Karbolija, operativca teroristične organizacije Al Kaida – obtožili so ga uboja jordanskega državljana leta 2008, so obesili ob zori.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Ameriški napadi v Iraku se nadaljujejo, ISIS z nafto zasluži milijon USD dnevno

Ameriške letalske sile so v desetih dneh v Iraku izvedle že vsaj 68 letalskih napadov na pripadnike militantne skupine ISIS, približno polovico na okolico strateško kritičnega Mosulskega jezu.

Islamska država sestrelila lovca F-16 in zajela jordanskega pilota

Pripadniki sunitske militantne skupine Islamska država (ISIS) so 24. decembra 2014 s protiletalskim izstrelkom v bližini mesta Raqqa v Siriji sestrelili bojno letalo F-16 iz vrst Jordanskih letalskih sil.

Povezani članki