Nekdanji Huseinov obveščevalec “krivec” za vzpon Islamske države

by Urednik

IDEJNI VODJA ISIS-A NEKDANJI ČASTNIK IRAŠKE VOJSKE HAJI BAKR

Eden od glavnih “krivcev” vzpona Islamske države v Iraku in Siriji /Levantu (ISIS/ISIL) je bil nekdanji pripadnik obveščevalne službe iraškega predsednika Sadama Huseina (vladal od l. 1979 do 2003), ki ga je ujezila ameriška invazija na Irak (operacija Iraška svoboda, 20.3. – 1. 5. 2003).

Dokumenti, ki jih je razkrila nemška revija Der Spiegel, naj bi dokazovali načrtovanje operacij, ki so nato vodile v ustanovitev ISIS-a. Zajemajo 31 strani kart, seznamov in urnikov poimenovanih tudi “načrt” za vstajenje skupine v Siriji. Članek poroča, da so dokumenti pripadali Muhammadu al-Khlifawiju, nekdanjemu častniku obveščevalne službe Iraške vojske pod režimom Sadama Huseina, ki je znan tudi pod imenom Haji Bakr.

Bakr je menda “zagrenjen in brezposeln” po prizadevanjih ZDA, da razpusti Huseinovo Iraško vojsko v letu 2003, nekaj časa preživel v ameriških zaporih (med letoma 2006 in 2008), v tem času pa že načrtoval nove protiameriške podvige. Samir Abd Muhammad al-Khlifawi je bil ubit januarju 2014 v spopadih v Siriji med spopadi uporniških skupin, kar je takrat potrdila tudi militantna skupina ISIL. Veljal je za strateškega vodjo Islamske države, bil pa je poveljnik vojaškega sveta ISIL od aprila 2010 do januarja 2014.

Dokumenti, ki jih je razkrila nemška revija, kažejo na to, da so bila dejanja militantne skupine Islamska država v Iraku in Siriji/Levantu načrtovan že več let, pri tem pa so uporabili številne obveščevalne, vohunske in infiltracijske tehnike, ki se uporabljajo za gradnjo vpliva in priljubljenosti skupine, sprva v Siriji, nato pa v Iraku.

Zahodni strokovnjaki za dogajanje na Bližnjem vzhodu pravijo, da je skupina tiho gradila svojo vplivno mrežo in pri tem izkoriščala politično nestabilnost v Siriji ter Iraku. Vzroke za uspešnost Islamske države pa vidijo v zniževanju sredstev za ameriške in britanske obveščevalne službe od leta 2010 dalje, kot tudi odhod zahodnih vojakov iz Iraka po koncu mednarodne misije (vzrok za vojaško posredovanje je bilo sporno orožje za množično uničevanje, ki pa ga v Iraku niso našli).

Prav tako analitiki ugotavljajo, da se je tudi del teroristične skupine al Kaida pridružil ISIS-u, prav tako pa so nekatere sedanje voditelje Islamske države izpustili iz zaporov v Siriji in Iraku po letu 2008.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki