Nemška vojska na Bavarskem usposablja kurdske vojake

by Urednik

NEMČIJA PESHMERGI DOBAVILA PRVO OROŽJE

Nemška vojska je v vojaški šoli na Bavarskem začela usposabljati 32 kurdskih vojakov Peshmerge, s čimer jih želi podpreti pri njihovem boju proti skrajnežem Islamske države (ISIS) v Iraku. Tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva je v nedeljo 28. septembra 2014 dejal, da bo 32 kurdskih vojakov ostalo v Nemčiji do 3. oktobra, v tem času pa jih bodo urili v rokovanju z orožjem.

 Nemčija je sredi prejšnjega tedna Peshmergi, kurdski vojski na severu Iraka, dobavila prvo pošiljko orožja, v kateri je bilo 50 prenosnih protioklepnih raketnih sistemom, 520 pušk (HKG3) in 20 mitraljezov. Nemška vojska je že pred tem Kurdom dobavila humanitarno pomoč in neubojno vojaško opremo. V Irak pa so tudi že poslali 40 pripadnikov padalskih enot, ki bodo pomagali Kurdom pri vojaškem usposabljanju.To je tudi prva pošiljka vojaške pomoči Nemčije v tujino od konca druge svetovne vojne.

Nemčija je pred dnevi predstavila načrt, po katerem bi oborožili 10.000 kurdskih vojakov z vojaško opremo v vrednosti 70 milijonov evrov (90 milijonov USD).

Pripravil: A. Knific, foto: DilgishT(twitter)

Povezani članki