Nesreča lovca F-22 zaradi okvare motorja

by Urednik

F-22 V VLOGI SOVRAŽNIKA SODELOVAL PRI URJENJU PILOTOV V ‘’TOP GUNU’’?!

Pred dnevi je ameriški lovec 5. generacije F-22 raptor doživel nesrečo pri vzletu v mornariški letalski bazi Fallon v zahodni Nevadi, ”domu” legendarne mornariške pilotske šole Top Gun. Zaradi okvare motorja (izgube moči) je pilot lovca F-22 naglo izgubil vzgon in moral zasilno pristati brez izvlečenega podvozja – koles.

Ponesrečeno ameriško vojaško letalo F-22 raptor je iz sestave iz 3. eskadrilje Ameriških letalskih sil (USAF) iz letalske baze Elmendorf na Aljaski, ki naj bi po neuradnih informacijah sodeloval v vlogi sovražnega letala pri usposabljanju pilotov v zračnih dvobojih (dogfight).

Letalo se sodeč po fotografijah zdi skoraj nepoškodovano. Uradnega obvestila o vzroku nesreče F-22 niso objavili, sledila pa bo preiskava nesreče. Po besedah očividcev naj bi se nesreča zgodila ob vzletu letala – zagorel naj bi levi motor, ki je prenehal delovati. Pilot se je letalo že dvignil od steze in pospravil podvozje, ko je ugotovil, da je motor okvarjen. Letalo se je po trku s tlemi odbijalo po vzletni stezi približno 450 metrov, nato pa še 1500 metrov drselo po stezi.

Po nekaterih (neuradnih) informacijah naj bi bila to že druga tovrstna nesreča – povezana s težavo z motorji – lovca F-22 iz letalske baze Elmendorf. Ameriške letalske sile so dobile 195 lovcev F-22, vendar ni znano, koliko jih imajo nameščenih na Aljaski.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki