Nova geografska odkritja ruskih helikopterskih posadk Mi-26

by Urednik

RUSI ODKRILI NOV OTOK YAYA V ARKTIČNEM OCEANU

Posadka največjega transportnega helikopterja Mi-26 je odkrila nov otok v Arktičnem oceanu. Identificirali so ga iz zraka na področju plitvine Vasilevski iz dveh vojaških transportnih helikopterjev Mi-26, ki sta prevažala opremo iz pristanišča Jukatan proti Novosibirskim otokom. To novo geografsko odkritje pa je dodalo ozemlju Ruske federacije novih 44.500 m2. Otok so okrili v Laptevskem morju, v bližini otoka Kotelyn.

Odkritje se je zgodilo že lani, vendar ga niso obelodanili javnosti, dokler odkritje ni bilo znanstveno potrjeno. Številni arktični otoki so namreč edinstveni po načinu nastanka, veliko jih ni iz skalovja, pač pa iz ledu, ki ga prekrije »umazanija«. Čez čas se led stopi in otok preprosto »izgine«. To je bil tudi eden glavnih vzrokov, da so geografsko odkritje obelodanili šele leto dni po odkritju in so ga potrdili tudi hidrografski strokovnjaki.

Novi otok so imenovali Yaya (Jaja) po vzklikih članov posadke, ki so začeli vzklikati jaz (ja) sem ga odkril, jaz (ja) sem ga odkril…

.

Helikopterji Mi-26, ki jih uporabljajo za oskrbo baz v arktičnem področju, so največji transportni izdelani transportni helikopterji na svetu, prepeljejo lahko do 20 ton tovora v notranjosti ali pa obešenega na kljuko pod trupom. Prav tako lahko s tem helikopterjem prevažajo padalce, poškodovane in/ali ranjene, s helikopterjem pa gasijo tudi požare v naravi. Civilna izvedenka helikopterja nosi oznako Mi-27T.

V fazi preizkušanja je tudi posodobljena izvedenka Mi-27T2, ki ima manj številčno posadko, t.i. »stekleni« kokpit, najsodobnejšo avioniko in lahko deluje tako podnevi kot ponoči.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia, Rostec

Povezani članki