Nova poljska premierka napovedala povečanje obrambnih izdatkov

by Urednik

POLJSKA POVEČUJE OBRAMBNI PRORAČUN

Kot kaže, je Poljska ena od držav, članic Nato in EU, ki se drži usmeritev s septembrskega vrha Nato: povečati obrambne izdatke. Tako je nova poljska premierka Ewa Kopacz (Eva Kopač) napovedala povečanje obrambnih izdatkov Poljske iz (že zdaj relativno visokih) 1,95 % BDP na 2 % do leta 2016.

Kopazceva je povečanje napovedala s svojem predstavitvenem govoru v sredo pred poljskim parlamentom: »Moja vlada  bo poskrbela za varnost Poljakov in Poljske, da pa bi ta cilj dosegli, bomo obrambne izdatke z letom 2016 povečali.«

Obseg tega povečanja pomeni 270 milijonov USD (800 milijonov zlotov), leta 2014 pa bo Poljska porabila za obrambo 10,4 milijarde USD (32 milijard zlotov). Po njenih besedah to povečanje pomeni tudi nov zagon za poljsko vojaško industrijo, ki tako ali tako uživa sloves ene najrazvitejših in obsežnejših v bivših državah vzhodnega bloka.

V predstavitvenem govoru se je poljska premierka dotaknila tudi krize v Ukrajini ter obljubila podporo vladi v Kijevu v boju proti proruskim separatistom v vzhodnem delu Ukrajine.

Kopaczeva je bila pred nastopom ministrske funkcije predsedujoča spodnjega doma  – Sejma –  poljskega parlamenta, zamenjala pa je Donalda Tuska, ki so ga evropski voditelji izbrali za predsednika Evropskega sveta.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Moč Poljske vojske

Povezani članki