Pakistan bo od Egipta odkupil 36 lovcev mirage V

by Urednik

DODATNA BOJNA LETALA ZA PAKISTANSKE SILE

Pakistan in Egipta naj bi se po nekajletnih pogajanjih dogovorila glede pakistanskega nakupa lovcev mirage V. Pakistan bo tako k svoji floti 87 lovcev mirage III in 92 mirage V dodal še 36 letal tega tipa.

Pogajanja o nakupu 36 lovcev mirage V naj bi dosegla zadnjo fazo, poroča neimenovan vir iz Pakistana. Letalske sile Egipta so mirage sicer umaknile iz operativne flote že pred leti, zato jih bo moral Pakistan modernizirati in nadgraditi. Del nadgradnje naj bi bile tudi čelade z zaslonom na vizirju, sistemi za nočno bojevanje in novimi radarji.

Pakistan s tem ne bi smel imeti težav, saj so Pakistanske zračne sile že leta 1978 odprle remontni center za modernizacijo lovcev mirage III, v zadnjih desetletjih pa posodabljajo tudi mirage V (različica namenjena za jurišne naloge, ki ima več prostora namenjenega rezervoarjem za gorivo na račun sistemov za lovske naloge). Pakistan je na podoben način v preteklosti kupil tudi že upokojene avstralske lovce mirage III.

Odnosi med Pakistanom in Indijo so se v zadnjih mesecih ponovno poslabšali zaradi sporne regije Kašmir. V Pakistanskih letalskih silah so se tako odločili povečati svojo floto bojnih letal, v kateri ima poleg 87 lovcev mirage III in 92 mirage V še 136 prestreznikov Chengdu J-7 (kitajska različica sovjetskega lovca MiG-21), 98 novejših večnamenskih lovcev PAC JF-17 thunder in 74 F-16 A/B/C/D.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki