Patria kupila 5 avstrijskih šolskih letal Diamond DA-40 in DA-42

by Urednik

PATRIINA LETALSKA AKADEMIJA POVEČUJO SVOJO FLOTO LETAL

Finsko obrambno podjetje Patria, znano predvsem po oklepnih kolesnih vozilih AMV 8×8, je kupilo 5 šolskih letal in dva simulatorja za usposabljanje za letenje avstrijskega letalskega proizvajalca Diamond.

Patria se je odločila za nakup štirih enomotornih turbopropelerskih letal DA40 NG in enega dvomotornega DA42-VI, ki bodo namenjeni za šolanje pilotov. Del finskega podjetja je namreč poleg proizvodnje obrambnih sistemov tudi vodilna letalska akademija v Evropi, ki je usposobila že na stotine komercialnih pilotov od ustanovitve leta 1998. Po besedah njihovih predstavnikov naj bi nova letala pripomogla k hitrejšemu in varčnejšemu  izobraževanju pilotov na zelo konkurenčnem trgu.

Prvi simulator za usposabljanje za letenje naj bi na Finsko prispel v aprilu in prvo letalo DA40 NG pa v juniju 2017. Preostala flota šolskih letal in drugi simulator bodo dobavljena v novi Patrijin center za usposabljanje pilotov v kraju Tampere-Pirkkala do konca avgusta 2017 do. V pogodbi za pet letal in dva simulatorja, katere vrednost ni znana, je tudi možnost naročila dodatnih letal DA40 NG do konca leta 2018.

Patriina šola za pilote že sedaj uporablja dve letali Diamond  DA42 NG in devet letal Tecnam P2002JF, kot tudi simulatorje za letenje Airbus A320 flight training. Nova šolska letala naj bi uporabljali predvsem za usposabljanje pilotov letalskega prevoznika Finnair.

Pripravil: A. Knific, foto: Diamond

Povezani članki