Pipistrelova letala za šolanje indijskih vojaških pilotov

by Urednik

194 ŠOLSKIH LETAL VIRUS SW 80 GARUD ZA INDIJSKE KADETE

Slovenski proizvajalec letal Pipistrel iz Ajdovščine je zmagovalec na natečaju indijskega obrambnega ministrstva iz leta 2011 za dobavo 194 šolskih letal virus SW 80 garud za potrebe Indijskih letalskih sil (IAF), Indijske mornarice (IN) in Nacionalne kadetske akademije (NCC – Indian Air Force – IAF).

Slovenski letalski proizvajalec letal Pipistrel, ki ima že 26 leti izkušenj na področju načrtovanja in izdelave letal, bo opremil indijsko pilotsko akademijo s sodobnimi letali iz karbonskih vlaken virus SW 80 “garud”. Pipistrel je bil izbran v mednarodni konkurenci enajstih različnih načrtovalcev in proizvajalcev letal in letalskih delov.

Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, pravi:

»Naše letalo virus SW 80 “garud”, ki je bilo konfigurirano natančno tako, da izpolnjuje vse zahteve in potrebe naročnikov, je vrhunec naprednega načrtovanja, izgradnje iz najsodobnejših kompozitnih materialov in najnovejših digitalnih letalskih inštrumentov. Predstavlja sodobno začetno šolsko letalo za 21. stoletje, ki bi si ga želel vsak pilot. Sem presrečen in ponosen, da je bil naš proizvod izbran kot zmagovalec v ostri mednarodni konkurenci in se že veselim novic o mnogih mladih pilotih, ki bodo prvič poleteli v nebo na krilih “garuda”.«

Zmagovalno letalo virus SW 80 garud je dvosedežno šolsko letalo, ki ga poganja motor z 80 KM, lahko doseže hitrosti več kot 220 km/h, leti najmanj 3 ure brez pristanka in se povzpne na višino nad 6000 m. Za vzlete in pristanke lahko letalo virus SW 80 uporablja travnate steze in nepripravljene terene.

Letala bodo indijski kadeti uporabljali izključno za šolanje letenja in letalske varnosti, zato je Pipistrel vsa opremil tudi s posebnim balističnim reševalnim padalom (Ballistic Parachute Rescue System), ki v primeru nesreče rešuje hkrati letalo in oba potnika, katerima ni potrebno skakati iz kabine. Poleg tega ima letalo še več drugih varnostnih sistemov, na primer sedeže s funkcijo absorbcije sile in potniško kabino, ojačeno s plastjo kevlarja TM.

Pipistrelov Virus SW 80 “garud”, poimenovan po mitološki ptici ujedi garuda, na kateri v hindujski mitologiji jezdi bog Višnu, je bil temeljito preizkušen. Indijci so vsa letala, ki so se potegovala na natečaju, testirali v ekstremnih lokalnih pogojih – visoki vročini in vlažnosti, na izrednih nadmorskih višinah ipd.

Ivo Boscarol, direktor in lastnik Pipistrela je danes, 12.10.2015, v Indiji v New Delhiju s predstavniki indijske vojske podpisal pogodbo o dobavi 194 letal:

»To je nedvomno daleč največja posamična pogodba v vsej 26-letni zgodovini podjetja Pipistrel. Za indijsko vojsko bomo vsak mesec izdelali šest oziroma sedem letal. Na ta način imamo za prihodnji dve leti in pol razprodano polovico trenutnih zmogljivosti naše proizvodnje.«

Pipistrel bo z dobavami začel čez osem mesecev na več kot 100 različnih lokacij po vsej Indiji, vseh 194 letal pa mora biti dobavljenih v tridesetih mesecih. Slovenski letalski proizvajalec se je moral pogodbeno zavezati, da dobavi po tretjem letu še dodatnih 100 letal v kolikor bo naročnik to zahteval, tako da bo Pipistrel prav lahko dobavil celo skoraj 300 letal.

Da bo omogočil gladko in neprekinjeno delovanje “garudov”, mora Pipistrel za obdobje prihodnjih desetih let Indijcem zagotoviti tudi vse rezervne dele in tehnično podporo. Opremiti jih morajo z rezervnimi motorji, orodjem za tehnično podporo, hkrati pa usposobiti večje število osebja za posadko in servis.

Pilote v Indiji bo usposabljalo Pipistrelovo partnersko slovensko podjetje »Pipistrel Academy«, ki se ukvarja s šolanjem pilotov in inštruktorjev. Indijsko osebje bodo naučili leteti na novih letalih in prešolali indijske inštruktorje, da bodo lahko skrbeli za nadaljnje izobraževanje sami. Izšolali bodo tudi mehanike, ki bodo novi floti lahko nudili nepretrgano tehnično podporo in skrbeli za redno vzdrževanje.

Pipistrelu ne bo treba opraviti tako imenovanih protidobav oziroma kupiti indijskih izdelkov za določeno vrednost, letal pa tudi ne bodo izdelovali ali delno sestavljati v Indiji.

Pipistrel ima trenutno 90 zaposlenih in je v 26 letih svojega obstoja izdelal že več kot 1300 različnih letal in motornih zmajev, ki letijo v več kot 80 državah na vseh celinah. Je proizvajalec z najširšo paleto izdelkov iz razreda lahkih športnih letal na svetu.

Pripravil: B. Knific, vir: Pipistrel

Povezani članki