Pripadniki ISIS-a sestrelili iraški vojaški helikopter EC635

by Urednik

ISLAMSKA DRŽAVA SESTRELILA ŠE EN HELIKOPTER

Pripadniki sunitske militantne skupine Islamski državne (ISIS) so v petek 12. decembra 2014 sestrelili helikopter EC635 Iraške vojske, pri tem pa sta umrla dva pilota, so sporočile iraške oblasti.

Napad se je zgodilo pozno petek v šiitskem svetem mestu Samarra, približno 95 kilometrov severno od Bagdada. Predstavnik iraškega obrambnega ministrstva je dejal, da so pripadniki ISIS-a pri sestrelitvi iraškega helikopterja (prej Eurocopter) EC635 na obrobju mesta uporabili prenosni protiletalski raketni sistem.

Pripadniki Islamske države so že v oktobru 2014 sestrelili najmanj dva helikopterja Iraške vojske v bližini mesta Beiji. Analitiki se pri tem bojijo, da bi sunitski skrajneži s protiletalskimi raketnimi sistemi zemlja-zrak, ki so jih zasegli v vojaških bazah Iraške in Sirske vojske minulo poletje, sestrelili še več letal (tudi komercialnih) in helikopterjev, med drugim tudi koalicijskih sil pod vodstvom ZDA, ki izvajajo letalske napade na položaje pripadnikov Islamske države. Sunitska militantna skupina Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS) ima pod nadzorom približno tretjino Iraka in sosednje Sirije.

Iraške letalske sile imajo v svoji floti še 23 helikopterjev Airbus Helicopters (Eurocopter) EC635-T2 (poganjata jih dva motorja  Turbomeca Arrius 2B2), ki jih uporabljajo za prevoz vojakov (do 7), prevoz ranjencev (do 2), transport (1500 kg), nadzor in boj.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki