Protiminski potapljači SV na vojaški vaji v Franciji

by Urednik

430. MOD SV NA POMORSKI DESANTNI VAJI “CATAMARAN 2014”

Med 13. in 26. oktobrom 2014 je Francoska mornarica ob južni obali Francije izvedla veliko pomorsko desantno vajo “Catamaran 2014”, na kateri so sodelovale tudi tuje oborožene sile: Britanci v poveljstvu, Italijani in Slovenci pa s protiminskimi potapljači.

Na vaji so simulirali ekspedicijsko posredovanje z amfibijsko operacijo v primeru krize na tujem. Amfibijska vaja Catamaran 2014 je potekala v zahodnem Sredozemskem morju in na južni obali Francije, slovenski protiminski potapljači so delovali v Lyonskem zalivu. V priloženem videu je prikazan del amfibijskega desanta na obalo, vožnja z desantnim katamaranom, obisk amfibijsko-desantne ladje Mistral in letalonosilke Charles de Gaulle, tekom tega poveljniki opišejo vajo in sodelujoče zmogljivosti.

Na vaji so sodelovali bojna skupina letalonosilke Charles de Gaulle, ki je z bojnimi letali poskrbela za prevlado v zraku in protipodmorniški boj; amfibijska namenska skupina dveh ladij mistral, ki sta prevažali desantne sile in helikopterje; namenska skupina za protiminsko delovanje (minolovci in ladje za podporo potapljačem), ki je omogočala varne pomorske poti, priveze v pristaniščih in priobalni pas na mestu izkrcanja; letalstvo, specialne sile, mornariška pehota in logistične enote – skupaj okrog pet tisoč pripadnikov.

Protiminski potapljači iz Odreda za specialno podvodno delovanje iz 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske so delovali v namenski skupini za protiminsko delovanje, ki je preiskovala, identificirala in uničevala eksplozivna sredstva v morju, na pomolih, pod plovili, v objektih pristanišča in na plovilih, s posebnim poudarkom na urjenju v protiminskem bojevanju pri uporabi min majhnega zaznavanja v zelo plitvih vodah priobalnega pasu.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska, Navy Recognition

VIDEO: Utrinki iz pomorske vojaške vaje Catamaran 2014

Povezani članki