Raketni sistemi S-400 – Demoklejev meč nad ZDA in Turčijo

by Urednik

NEPRIČAKOVANO PRIBLIŽEVANJE ZDA IN TURČIJE V SIRIJI

Po letih visokih napetosti so se Združene države in Turčija z nepričakovanim zbliževanjem dogovorile o načrtu varnega območja na severu Sirije, kljub temu pa je turški nakup ruskih raketnih sistemov S-400 še vedno kot Demoklejev meč, ki lahko zaostri odnose med zaveznicama, sta zatrdila akademika Tarık Başbuoğlu in Umut Korkut v članku za Pogovor v petek za turški medij Ahalnews.

Turčija je v zadnjih nekaj letih večkrat obtožila ZDA, da ignorirajo turške varnostne pomisleke s podpiranjem pretežno kurdskih Sirijskih demokratskih sil (SDF), ki tvorijo hrbtenico koalicijskih sil pod vodstvom ZDA, ki se borijo proti Islamski državi (ISIS) na severu Sirije.

Turčija trdi, da je SDF le ”poganjek” nezakonite Kurdske delavske stranke (PKK), ki jo tudi Washington obravnava kot teroristično organizacijo.

Ankara in Washington sta ta mesec sporočila, da sta se dogovorila, da bosta v Turčiji ustanovila skupni operativni center za načrtovano varno območje na severu Sirije, ki je po turškem videnju ključnega pomena za preprečevanje groženj, za katere pravi, da jih na severovzhodu Sirije predstavljajo ozemlja, ki jih držijo sile kurdske SDF.

Glede na trditve Başbuoğluja in Korkuta obstajajo trije razlogi za trenutno zbliževanje med Ankaro in Washingtonom. Prvi je izogniti se vojaškim konfliktom Turčije z SDF, saj bi takšen korak lahko povzročil konflikt med turškimi in ameriškimi vojaki na severu Sirije.

Drugi razlog so vse slabše razmere v Idlibu, zadnji veliki enklavi v Siriji, kjer je nedavni napredek sirske vojske proti džihadističnim upornikom sprožil ogromen begunski val iz pokrajine, v kateri živi tri milijone ljudi.

Tretji razlog so osebni odnosi med turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom in ameriškim kolegom Donaldom Trumpom, pravita Başbuoğlu in Korkut.
“Kljub temu zbliževanja nad turško – ameriškimi odnosi visi Demoklejev meč: vprašanje ruskih raket S-400,” menita turška analitika.

Kljub dvostranski podpori v ameriškem kongresu se je Trumpova administracija doslej izogibala uvedbi sankcij proti Ankari, potem ko je Turčija prejšnji mesec začela prejemati dobave ruskih sistemov protiraketne obrambe S-400. Ameriški predsednik je Turčiji ustavil dostavo 100 Lockheed Mmartinovih bojnih letal F-35, medtem ko je Pentagon prekinil sodelovanje Turčije v programu F-35.

“Turčija je dejala, da raket ne bo aktivirala do aprila 2020, kar bo omogočilo, da bodo pogajalski kanali z ZDA glede severne Sirije ostali odprti,” sta zatrdila Başbuoğlu in Korkut.

Pripravil: B. Knific, foto: Tiny Url

Povezani članki