Romunija si čimprej želi dodatnih 32 lovcev F-16 iz Norveške

by Urednik

ROMUNI ZARADI TEŽAV PRIZEMLJILI VSE LOVCE MIG-21

Romunija naj bi pospešila načrtovano nabavo rabljenih lovcev F-16A/B fighting falcon iz Norveške, s katerimi želi nadomestiti vrzel v letalskih silah po prisilni prizemljitvi lovcev MiG-21 zaradi številnih nesreč.

Romunski mediji poročajo, da pospešitev nabave dodatnih lovskih letal ni povezana z vojno v Ukrajini, čeprav se je v zadnjih dneh večkrat omenjalo, da bi lahko Romunija lovce MiG-21, ki jih je prizemljila zaradi visokega tveganja nesreč, donirala Ukrajini.

Romunija že ima v svoji letalski floti 17 lovskih letal F-16, od tega 14 v enosedi različici A in 3 v dvosedi različici B, ob tem pa še tudi okoli 25 starih (in nadgrajenih) lovcev MiG-21 lancer C.

Leta 2016 je Romunija kupila letala F-16 od Portugalske, vrednost posla skupaj z logistično podporo je znašala več kot 900 milijonov evrov, kot del svojega načrta za zamenjavo starih lovcev MiG-21 iz sovjetske dobe. Sedaj je romunsko obrambno ministrstvo pospešilo pobudo, ki vključuje nabavo 32 dodatnih letal F-16 iz Norveške zaradi ponovne vzpostavitve dveh dodatnih eskadrilj. Romunsko obrambno ministrstvo ob tem pojasnjuje: »Razpoložljivi viri letal iz treh eskadrilj zagotavljajo delovanje najmanj deset let in bodo tvorili letalsko zmogljivost za prehod na lovce pete generacije F-35

Konec decembra 2021 je romunsko obrambno ministrstvo sporočilo odločitev o nakupu dodatnih dveh eskadrilj in sicer so bili izbrani rabljeni norveški lovci F-16 v konfiguraciji M6.5.2. Vrednost posla je približno 454 milijonov evrov za skupaj 32 letal z logistično podporo, ugodna cena pa je predvsem na račun krajše življenjske dobe (le še dobrih 10 let).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki