Rusija kopiči bojna letala in helikopterje v Siriji

by Urednik

V SIRIJI RUSKI LETALNIKI SU-24, SU-25, SU-30, MI-17 IN MI-24

Potem ko so na sirsko letališče Bassel Al-Assad v Latakiji že 18. septembra 2015 prispeli štirje ruski  lovci Suhoj Su-30, pred tem pa tudi že osem vojaških helikopterjev, naj bi v naslednjih dneh tja prispelo še 24 ruskih bojnih letal, poročajo ameriški vojaški uradniki.

Satelitski posnetki prikazujejo, da so na letališču Bassel Al-Assad vsaj štirje lovci Su-30, dvanajst jurišnih letal Su-25 in vsaj sedem vojaških helikopterjev Mi-24 Ruskih letalskih sil. Ruska vojska, po ameriških podatkih, letalsko bazo varuje s 36-imi oklepnimi pehotnimi vozili, 9-imi tanki in več raketnimi sistemi zračne obrambe. Ob tem naj bi bilo na letališču tudi že okoli 500 ruskih pilotov, tehnikov in vojakov.

Ob tem Američani poročajo, da je v Sirijo priletelo še dvanajst ruskih bombnikov Su-24, število ruskih vojaških helikopterjev Mi-17 in Mi-24 pa je naraslo na 15.

Zaenkrat ruska vojaška letala (Su-24 in Su-30) le spremljajo oz. varujejo polete ruskih vojaških transportnih letal, ki Sirski vojski v zadnjem času pospešeno dobavljajo novo orožje za spopade z Islamsko državo in sirskimi uporniki.

Kot vse kaže, pa se Ruska vojska pripravlja tudi na morebitno vojaško posredovanje, saj so 21. septembra 2015 na sirskem nebu že opazili prva ruska izvidniška brezpilotna letala. Vsekakor pa Rusija posreduje zbrane podatke sirskim oblastem pod vodstvom Bašarja al-Assada.

Poleg ZDA, njeni predstavniki so Rusijo obtožili “udeležbe” v državljanski vojni v Siriji, prisotnost ruskih oboroženih sil z bojnimi letalniki v Siriji najbolj skrbi Izrael. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v začetku tedna že srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da bi razpravljala o varnostnih rešitvah vzdolž severne meje (Golanska planota) in kako bi se izognili naključnim spopadom med izraelskimi in ruskimi silami. Netanjahu je po srečanju dejal, da so se “dogovorili o mehanizmu za preprečevanje takšnih nesporazumov.”

Pripravil: A. Knific, foto: Stratfor/Airbus

SORODNE NOVICE:

Rusija je v Sirijo poslala lovce Suhoj Su-30

V petek 18. septembra 2015 so ameriški obveščevalci opazili prihod prvih bojnih letal Ruskih letalskih sil v Sirijo, kamor naj bi prispeli vsaj štirje večnamenski lovci Suhoj Su-30SM.

Sedem ruskih transportnih letal An-124 pristalo v Siriji

Pentagon je v zadnjem obdobju zabeležil sedem poletov ruskih težkih transportnih letal An-124 v sirsko Latakijo, poročajo ameriški mediji. Rusija potrdila, da z letali dobavlja Siriji vojaško tehniko.

Povezani članki