Rusija pripravljena prodati orožje Egiptu

by Urednik

MOSKVA PRIPRAVLJENA DATI KAIRU TUDI POSOJILO ZA OROŽJE

Rusija bo dobavila sodobno orožje v Egipt pod pogojem, da je Kairo sposoben financirati nakupe, se je na članke v medijih o zanimanju Egipta za rusko orožje v petek odzval visoki uradnik na ruskega državnega podjetja za izvoz orožja Rosoboronexport.

Že nekaj časa krožijo govorice, da naj bi se Egipt za vojaško pomoč obrnil k Rusiji, potem ko so ZDA delno opustile program dobave vojaške pomoči in opreme. Egipt po poročanju razmišlja o porabi vsaj 4-ih milijard dolarjev za tehnološko napredno orožje iz Rusije, finančno pomoč pa naj bi dobili od bogatih držav na Bližnjem vzhodu.

“Mi smo se pripravljeni pogajati z egiptovsko stranjo o možnostih dobave sodobnih oborožitvenih sistemov, kot tudi o modernizaciji vojaške opremo dobavljene v času Sovjetske zveze,” je povedal uradnik Rosoboronexporta. Ob tem pa je dodal, da so dobave orožja odvisne od finančnih sposobnosti Egipta in poudaril, da se je “Moskva pripravljena s Kairom pogovarjati o možnem posojilu.” Uradnik Rosoboronexporta je za rusko spletnostran RIA Novosti govoril pod pogojem anonimnosti zaradi občutljive narave tega področja.

Ruski obrambni minister Sergej Shoigu in zunanji minister Sergej Lavrov se bosta sestala z oblastmi v Egiptu med obiskom Kaira 13. in 14. novembra 2013, o tem pa smo več poročali v novici Egipt se zanima za rusko orožje, ZDA bi ponovno podpirale Egipt.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki