Rusija zanikala eksplozijo vojaškega satelita Kosmos-2495 nad ZDA

by Urednik

SATELIT KOSMOS-2495 NAJ BI NAD ZDA RAZNESLO 3. SEPTEMBRA

Vojaške vesoljske sile Ruske federacije so zanikale ameriške govorice, da naj bi ruski vojaški satelit Kosmos-2495 tipa yantar-4K2M (kobalt-M) eksplodiral nad ozemljem Združenih držav Amerike. Ruski vojaški satelit Kosmos-2495 tehta 6,6 tone, je opremljen s filmsko kamero in potuje po nizki zemljini orbiti.

Govorice o eksploziji ruskega vojaškega satelita nad ZDA so se pojavile, ko se je 3. septembra 2014 na spletni strani American Meteor Society pojavilo več kot 30 poročil domnevnih očividcev, ki so dejali, da so prejšnjo noč na nebu videli padati veliko ognjeno kroglo. Nekateri so zato domnevali, da bi padajoča ognjena krogla lahko bila ruski vojaški satelit Kosmos-2495 razpadel v zraku. Rusija je vojaški satelit Kosmos-2495, ki je zasnovan tako, da deluje nizko nad zemljino orbito, v vesolje poslala 6. maja 2014, najdlje pa je satelit tega tipa v orbiti ostal 130 dni (13. septembra bo minilo toliko od lansiranja satelita Kosmos-2495).

Polkovnik Aleksej Zolotukhin, predstavnik ruskih Vojaških vesoljskih sil je ameriške namige komentiral z besedami: “Te izjave so še en poskus, da bi ugotovili, kje se ta satelit nahaja, potem ko so ZDA izgubile sled poti satelita,” je dejal Aerospace Defense Forces. Dodal je, da so vsa ruska vesoljska plovila v normalnem režimu in pod stalnim nadzorom kontrolorjev. “V zadnjih dneh nismo dobili nobenih sporočil o okvarah, ” je zaključil Zolotukhin.
Tiskovni predstavnik Strateškega poveljstva ZDA je minuli teden izjavil, da je ruski izvidniški satelit Kosmos-2495 ponovno vstopil v atmosfero in se razletel ter strmoglavil. “Ameriško Strateško poveljstvo in JFCC Space z visokim zaupanjem ocenjujemo, da je Kosmos-2495 ponovno vstopil v atmosfero in bil odstranjen iz ameriškega satelita kataloga kot razpadajoč objekt 3. septembra,” je še dejal njihov tiskovni predstavnik.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki