Ruska udarna pomorska skupina pripravlja napad na Islamsko državo (ISIS)

by Urednik

LETALONOSILKA ADMIRAL KUZNETSOV ŽE PRIPRAVLJENA NA BOJNE NALOGE V SIRIJI

Pomorska bojna skupina Ruske vojne mornarice na čelu z letalonosilko Admiral Kuznetsov (063) je pripravljena na izstreljevanje manevrirnih raket kalibr na položaje Islamske države (DAESH) v okolici Alepa, je izjavil vir iz ruskega obrambnega ministrstva za spletno stran Gazeta.

Kot poudarjajo, naj bi napadli zgolj cilje izven Alepa in ne naseljenih območij. Rusko mornariško skupino sestavljajo poleg omenjene letalonosilke še jedrska križarka, opremljena z vodenimi izstrelki, Pyotr Velikiy (099) in dva rušilca. Svoj načrtovani položaj v Sredozemlju je že dosegla in je pripravljena za delovanje, poroča vir iz ruskega obrambnega ministrstva.

Glavni cilj ruske mornariške skupine v Sredozemlju je napad na cilje teroristov izven Alepa, je še dodal vir. V teh napadih bi prav lahko uporabili tudi manevrirne rakete kalibr, ni pa rečeno, s katere ladje naj bi jih lansirali. Ruske površinske ladje so opremljene z manevrirnimi raketami kalibr-NK, prav lahko pa b v napadih uporabili tudi manevrirne rakete kalibr-PL, lansirane s podmornic. Tovrstne manevrirne rakete pa lahko na cilje v Siriji lansirajo tudi z ladij v Kaspijskem morju. Kot še poročajo, naj bi zaključevali zadnje podrobnosti za napade, natančno določali pozicijo ciljev kot so transportne oskrbovalne poti teroristov, njihovi bazni tabori ter skladišča in vadbene zmogljivosti. Kot še dodajajo, se bodo izognili ciljem v samem mestu Alepo, da ne bi povzročili žrtev med civilnim prebivalstvom, ki ga teroristi pogosto zlorabljajo kot človeški ščit.

Ruska in sirska bojna letala so že 18. oktobra 2016 prekinila vse polete v radiju 10 km okoli Alepa, potem pa so teroristi DAESH začeli napredovati proti temu mestu. Zadnje dni oktobra je skupina teroristov Islamske države tako prodrla v vzhodni del mesta, za podporo pa so uporabili tanke in oklepna bojna vozila. Alepo je prizorišče bojev med enotami sirske vojske in teroristi, ki držijo vzhodni del mesta. Boji so se stopnjevali v minulih dneh, ko so teroristi napovedali ofenzivo, ki so jo začeli z izstreljevanjem raket na predele pod nadzorom vladnih enot v zahodnem delu Alepa. Vrhunec pa so boji dosegli, ko so pripadniki sirske uporniške skupine Jabhat Fatah al Shama (znani kot Fronta al-Nusra ali Jabhat al-Nusra, prisegli so zvestobo al-Kaidi) civilistom preprečili beg iz Alepa in jih napadli ter tako izzvali ofenzivo vladnih sil.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki