Ruske lovske bombnike Su-34 v Siriji oborožili še z raketami zrak-zrak

by Urednik

SUHOJI NA MISIJI V SIRIJI OBOROŽENI Z IZSTRELKI ZRAK-ZRAK Z DOSEGOM 60 KM

Ruski lovski bombniki Suhoj Su-34 fullback so bili v ponedeljek 30. novembra 2015 med napadi na položaje Islamske države v Siriji prvič oboroženi tudi z izstrelki zrak-zrak kratkega in srednjega dosega za lastno zaščito, je dejal tiskovni predstavnik Ruskih letalskih sil polkovnik Igor Klimov.

Klimov je na tiskovni konferenci sporočil: “Ruski lovski bombniki Su-34 so bili danes prvič na bojni misiji oboroženi tako z bombami OFAB-500 in vodenimi bombami KAB-500, kot raketami zrak-zrak kratkega ter srednjega dosega. Letala so opremljena z raketami za njihovo lastno obrambo.” Ob tem je dodal, da so rakete opremljene s sledilnimi sistemi in so sposobne uničiti zračne cilje do oddaljenosti 60 kilometrov.

Ruske letalske sile imajo v oborožitvi lovskih bombnikov Su-34 izstrelke zrak-zrak srednjega-dolgega dosega Vympel R27 (NATO: AA-10 alam), Vympel R77 (NATO: AA-12 adder), in kratkega dosega Vympel R73 (NATO: AA-11 archer).

Ruske letalske sile so lovske bombnike oborožile z raketami za zračne spopade po tem, ko je lovec F-16 Turških letalskih sil 24. novembra 2015 zjutraj sestrelil ruski letalnik Su-24M, potem ko naj bi med napadi na položaje Islamske države (ISIS) vdrl v turški zračni prostor. Vendar pa je rusko obrambno ministrstvo zanikalo, da bi Su-24M vdrl v turški zračni prostor, saj naj bi po njihovih podatkih ves čas letel nad sirskim ozemljem. Ruski pilot in kopilot sta se uspela izstreliti iz padajočega letala, vendar so enega izmed njiju ubili uporniki med pristajanjem s padalom, drugega pa so rešili sirski in ruski specialci.

Napetost med Turčijo in Rusijo se še stopnjuje

Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru na slovesnosti ob predaji poverilnih pisem novim tujim veleposlanikom dva dneva po incidentu dejal, da je Turčija kriva za zastoj v odnosih med državama, saj se ni niti opravičila, niti ponudila popravilo škode, prav tako pa ni obljubila, da bo kaznovala odgovorne. “Nismo še slišali opravičila iz najvišjih političnih ravni Turčije. Prav tako ne slišimo predlogov za popravilo škode ali obljub, da bodo kaznovali odgovorne za storjeno kaznivo dejanje,” je dejal Putin in dodal, da dobiva vtis, da turško vodstvo namerno krmari rusko-turške odnose v slepo ulico, kar je po njegovo obžalovanja vredno.

V intervjuju za CNN, je turški predsednik Erdogan opozoril Moskvo, da bo Turčija sprejela posebne ukrepe, če ruski raketni sistemi S-400 uničijo turško letalo ob kršenju sirskega zračnega prostora. “Mislim, da stran, ki se mora opravičiti, nismo mi,” je dejal Erdogan in zaključil: “Tisti, ki so kršili naš zračni prostor, so tisti, ki se morajo opravičiti.”

V tem tednu sta šla Putin in Erdogan z medijsko vojno še dlje, potem ko se ruski predsednik ni odzval na povabilo turškega za srečanje. Putin je na novinarski konferenci v Parizu dejal: “Rusija ima vse razloge, da predvideva, da je bila sestrelitev letala v skladu z željo, da se zavaruje trgovina z nafto na turškem ozemlju.” Predsednik Turčije je nato prek medijev ruskega predsednika pozval, naj dokaže, da je Turška vojska sestrelila ruskega bombnika Su-24 zato, da bi zaščitila trgovanje z nafto z Islamsko državo. Če Moskvi to uspe, je Erdogan obljubil, da bo odstopil. Ob tem je Rusijo še enkrat pozval, da če ima dokaze o turškem kupovanje nafte od ISIS-a, naj predložijo dokaze.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Operacija reševanja kopilota sestreljenega lovskega bombnika Su-24

Štiriindvajset ur po tem, ko sta turška lovca F-16 sestrelila rusko vojaško letalo Su-24 nad Sirijo, je ruski predsednik Putin odlikoval posadko letala z državnimi priznanji.

PUTIN: Sestrelitev letala Su-24 – nož v hrbet Rusiji

Rusko lovsko-bombniško letalo so sestrelile Turške letalske sile, točneje turški lovec F-16, je izjavil ruski predsednik Vladimir Putin med tiskovno konferenco po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II (24. novembra 2015).

 

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Ruska oprema »ratnik-2« do konca leta, »ratnik-3« v letu 2025

Ruska vojska bo še pred koncem letošnjega leta (2016) dobila 80.000 kompletov vojaške opreme »ratnik-2« (bojevnik – vojak prihodnosti), je sporočil poveljnik Ruske kopenske vojske Oleg Saljukov.

Povezani članki