Ruski težki bombniki bombardirali položaje ISIS-a v Siriji

by Urednik

MOSKVA V BOJ POSLALA VES SVOJ ZRAČNI ARZENAL

17. novembra 2015 je Rusija poslala približno 40 bombnikov in spremljevalnih lovcev v doslej enega najobsežnejših bombniških napadov na položaje Islamske države (ISIS) v Siriji.

Tako je Ruska vojska v tej bližnjevzhodni državi pokazala skorajda celoten arzenal za zračne napade. Petindvajset ruskih bombnikov Tu-160,  Tu-95MS in Tu-22M3 je izstrelilo več kot 30 manevrirnih raket in spuščalo bombe na cilje v provincah Idlib in Aleppo, spremljalo pa jih je ducat lovskih bombnikov Su-34 in lovcev Su-27SM.

Cilji napadov ruskih strateških bombnikov so bila poveljniška mesta, ki jih sile ISIL uporabljajo za koordinacijo svojih aktivnosti ter skladišča streliva in ostalega vojaškega materiala v severozahodnem delu Sirije, je sporočil načelnik ruskega generalštaba general Valerij Gerasimov.

Gre za sploh prvo bojno uporabo bombnikov Tu-160 blackjack Ruskih letalskih sil. Na videz je štirimotorni blackjack precej podoben ameriškemu B-1, vendar lahko leti z dvakratno hitrostjo zvoka, nosi pa približno 40 ton ubojnega tovora (bomb in manevrirnih raket), nameščenega v dveh bombnih jaških v trupu.

Manjši dvomotorni ruski bombnik Tu-22M3 backfire pa nosi nekoliko manjši bojni tovor – podobno kot B-1 – približno 24 ton. Veliki turbopropelerski Tu-95MS bear ima od vseh treh najmanjši bojni tovor – do 15 ton.

Že prej na sirskem nebu prisotni lovski bombnik Su-34 fullback sodi med najsodobnejša in najzmogljivejša ruska bojna letala, gre pa za kombinacijo visokih manevrskih zmogljivosti in sodobnih radarjev ter ostalih sistemov. Večnamenski lovec Su-27SM pa je zadnja različica ruske flote lovcev iz družine Su-27 flanker, pri katerem so pri posodobitvi uporabili tudi nekatere tehnologije lovca generacije 4++ Su-35 super flanker.

Ruski vohunski sateliti so pomagali pri iskanju in določanju ciljev, nanje pa so iz Sredozemskega morja izstreljevali manevrirne rakete s površinskih ladij – verjetno pa tudi s podmornic. Kot je pojasnil prvi operativec ruske vojske , general Gerasimov, gre za del novega načrta zračnih napadov, v katerem so za dvakrat povečali število vzletov letal, cilje Islamske države (ISIS) pa so natančno zadevali tudi globoko v Siriji. Na cilje so usmerjali predvsem manevrirne rakete KG-555 z velikih več stokilometrskih, za pilote bombnikov varnih razdalj. ISIS se lahko pri zračni obrambi opirajo zgolj na mitraljeze in avtomatske protiletalske topove ter podobna orožja manjšega dosega, s katerimi oddaljenim in visokoletečim ter hitrim ruskih letalom ne pridejo do živega.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki