Sirska vojska trdi, da je sestrelila ameriško brezpilotno letalo MQ-1 predator

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA ŠE PREISKUJE VZROKE ZA STRMOGLAVLJENJE UAV-JA NAD SIRIJO

Ameriška vojska je sporočila, da je v torek 17. marca 2015 popoldne nad Sirijo izgubila stik z (neoboroženim) brezpilotnim izvidniškim letalom MQ-1 predator, ob tem pa so dodali, da še preiskujejo trditve Sirske vojske, da so letalnik sestrelili v provinci Latakia.

Medtem ko je Pentagon uradniki niso mogli potrditi, ali je bilo brezpilotno letalo MQ-1 predator sestreljeno ali je strmoglavilo zaradi okvare, pa je sirska tiskovna agencija SANA že poročala, da je ameriškega UAV-ja sestrelila sirska zračna obramba v provinci Latakia. “Sirski sistemi zračne obrambe so sestrelili ameriško brezpilotno letalo (UAV) severno od province Latakia pokrajine,” je sporočila SANA. Ameriška vojska ima brezpilotne letalnike MQ-1 najverjetneje nameščene v  letalskem oporišču Incirlik v Turčiji.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je Sirska vojska ameriški UAV MQ-1 predator najverjetneje sestrelila s protiletalskim raketnim sistemom S-125 neva/pechora (NATO: SA-3 goa), sodeč po objavljenih fotografijah ostankov brezpilotnega letalnika. Sirska vojska ima sicer v svoji oborožitvi kar 160 sovjetskih raketnih sistemov zemlja-zrak S-125 neva/pechora, od tega 12 v različici pechora-2M.

Pri tem pa je zanimivo, da ameriška izvidniška brezpilotna letala opravljajo misije tudi na zahodni obali Sirije, kjer pa ne opravljajo zračnih napadov na cilje Islamske države. Obstaja možnost da bi nadzirali morebitno delovanje ISIS-a na tem območju, vendar je bolj verjetno, da jih zanima morebiten prihod (ruskih) pošiljk orožja z ladjami.

Ob potrditvi, da je Sirska vojska sestrelila ameriški brezpilotni letalnik, pa bi to lahko bilo tudi opozorilo za (ameriške) lovske-bombnike, ki sodelujejo v boju proti Islamski državi. Sirska zračna obramba namreč lahko pomeni nevarnost za koalicijska letala, kar je že dokazala leta 2012, ko je sestrelila turško vojaško letalo F-4.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, You Tube

SORODNE NOVICE:

Sirska vojska sestrelila turško vojaško letalo F-4

Turško vojaško letalo F-4 je 22. junija 2012 sestrelila sirska protiletalska obramba po tem, ko je preletelo sirski zračni prostor. Turški pilot in kopilot nista preživela.

Izraelska vojska sestrelila sirsko vojaško letalo Su-24

Izraelska vojska je v torek 23. septembra 2014 okoli 9.00 ure z raketnim sistemom MIM-104 patriot sestrelila sirsko vojaško letalo Suhoj Su-24M2 domnevno nad izraelskim ozemljen na območju Golanske planote.

Povezani članki