Skoraj vsak peti izraelski vojak je bil ranjen zaradi »prijateljskega ognja«

by Urednik

VOJNA V GAZI

Skoraj eno od petih smrtnih žrtev izraelske vojske so povzročili dejanja njihovih sovojakov, 17 odstotkov takih izgub je preveč, poroča francoska radijska postaja France Info.

V bojih na območju Gaze, ki so se začeli 7. oktobra lani, je padlo skupno 170 vojakov izraelskih Obrambnih sil, od tega jih je bilo 29 posledica napak sovojakov. 18 ljudi, torej dve tretjini, ugotavljajo francoski mediji, je bilo ubitih zaradi »prijateljskega ognja« – obstreljevanja IDF. Dva sta umrla v požarih ali drugih nesrečah. Preostalih devet vojakov je izgubilo življenje zaradi nesreč. Predvsem so bili to napadi izraelskih oklepnikov  na lastne vojake, zrušitve sten zgradb, v katerih so bili vojaki IDF, pa tudi nepravilno ravnanje z eksplozivi.

Vendar številka izgube ne more biti dokončna. Navsezadnje poveljstvo izraelske vojske trdi, da se bodo vojaške operacije v palestinski enklavi nadaljevale vsaj še vse leto, ki se je pravkar začelo. Morda je tolikšne izgube mogoče razložiti z nezadostno usposobljenostjo izraelskih rezervistov, ki  v glavnem sestavljajo IDF. Drug verjeten dejavnik je, da na območju Gaze spopadi najpogosteje potekajo v gosto naseljenih mestnih območjih.

Pri tem pa izraelska vojska po tem kazalniku ne kaže najslabšega rezultata v primerjavi z vojsko drugih držav. Tako je med operacijo Puščavski vihar približno 20 odstotkov padlih ameriških vojakov ubil »prijateljski ogenj«.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube CBS News

Povezani članki