Strmoglavilo radarsko letalo ameriške mornarice E-2D

by Urednik

LETALO ZA ZGODNJE OPOZARJANJE IN NADZOR STRMOGLAVILO V MORJE

Letalo ameriške mornarice za zgodnje opozarjanje in nadzor E-2D advanced hawkeye, dodeljeno 120. eskadrilji za poveljevanje in nadzor (VAW-120), je strmoglavilo v vodah vzhodne obale blizu črte Virginija-Maryland.

Letalo E-2D je konec marca 2022 strmoglavilo v vodah blizu meje vzhodne obale Virginije in Marylanda v bližini Stocktona, pri čemer je ena oseba umrla, so sporočile oblasti, ameriška obalna straža pa je rešila  dve osebi.

Poročnik Rob Myers, tiskovni predstavnik Letalstva ameriške mornarice za Atlantik, je za agencijo AP povedal, da je letalo, ko je strmoglavilo, izvajalo rutinske letalske operacije v bližini otoka Wallops v Virginiji.

Potapljači in prvi posredovalci so pomagali pri iskanju trupla tretjega člana posadke, ki so ga našli mrtvega v letalu, so sporočili uradniki.

Advanced hawkeye je najnaprednejša letalska platforma za poveljevanje in nadzor, ki jo imajo ZDA v svojem inventarju. E-2D hawkeyes ima dva turbinska motorja z osemkrakimi propelerji, ki mu omogočajo hitrost več kot 500 km/h.

Pripravil: B. knific, foto: Mark Howard, Airliners

Povezani članki